Yağ bezlerinin salgıladığı yağların deri yüzeyine çıkarak vücuttan atılması gereklidir. Bu yağların cilt dışına çıkmasını sağlayan kanalların, yoğun yağ kütlesi tarafından tıkanması sonucu akne oluşur. Deri üzerinde bulunan bakteriler, tıkanan kanallara yerleşerek kimyasal maddeler salgılarlar. Akne'nin seyri değişir ve iltihaba, kızarmaya, şişmeye neden olurlar. Akne'nin en çok görüldüğü bölge yüz çevresidir. Boyun, çene, omuz, sırt, kollar ve bacaklarda da görülmektedi

Bakınız : Akne Tedavisi

Sivilce oluşumunun nedenleri

  • Hormonlar : 11-14 yaşlarında bulunanlar ergenliğe girmeye başlarlar. Hormon seviyelerinin artışı, fazla yağ üretimine neden olur. Böylece sivilce artışı görülür.

  • Cilt yapısı : Beslenme alışkanlıkları, su tüketilmemesi, meyve ve sebze tüketilmemesi, stres, sigara gibi nedenler ölü hücrelerin artmasına neden olurlar. Temizlenmeyen ölü hücreler akne oluşumuna etki ederler. Akneye eğimli, yağlı ciltler sivilceye neden olurlar. Cilt üzerinde leke bırakabilirler.

  • Genetik faktörler : Her kişi de belli bir seviye ye kadar akne problemi görülebilir. Bazı kişilerde akne genetik olarak almaktadır. Anne, baba hayatın bir döneminde akne problemi yaşamışsa kendi çocuklarında da akne sorunu görülme olasılığı daha yüksektir.

Akne (sivilce) tedavisi

Sivilcenin şiddetine göre tedavi şekli de değişmektedir. Çilde zarar vermeyen, leke bırakmayacak gibi düşük ve orta seviyede ki sivilce oluşumlarında dermatologların verdiği, akne ilaçları düzenli olarak kullanıldığında etkilidirler. Fakat ileri şiddette olan ilaçlarla tedavi edildiğinde seyri değişmeyen aknelerde lazer tedavisi kullanılmaktadır.

Etiketler : Sivilce Tedavisi

  • Fraksiyonel lazer

Fraksiyonel lazer, atışların yapıldığı dokulara ısı vererek zarar görmesi sağlanır. Sağlam dokular, zarar gören dokuların iyileşmesine yardımcı olurlar. En alt tabakalara kadar etki edebilir. Derin aknelerde düzelme sağlar. Yan etkileri oldukça azdır. İşlemden sonra yaklaşık 10 gün süren kızarıklık ve hafif kabuklanma görülmesi mümkün yan etkilerdir. 3-5 seans uygulanması olumlu sonuçlar vermede oldukça önemlidir.

  • Cilt mezoterapisi (Mezolifting)

Bu yöntem, deri altına, cilde zararlı olmayan, yan etkileri bulunmayan ilaçların iğne yolu ile enjekte edilmesiyle uygulanır. Cilt üzerinden etki etmeyen ilaçlara göre daha başarılıdır ve olumlu sonuçlar verilir.

  • Q-switced Nd:YAG lazer

1064 nm dalga boyundadır. Yüksek enerjiye sahip olması nedeniyle en derindeki, akneye neden olan bakterilere zarar vererek yok olmasını sağlar ve uygulandığı bölgedeki pigmentlerin ısıyı emmesi sağlanır. Böylece hasarlı dokuların iyileşme süreci başlar. İyileşme süreci oldukça hızlıdır. Aknenin şiddetine göre seans sayısı farklılık gösterebilir. Yan etkisi oldukça azdır.

- IPL : 400 – 980 dalga boyuna sahip lazerlerdir. Akne oluşumunu etkileyen bakterileri etkileyerek yok olmasını sağlarlar. Kızarıklıkları, kabarıklıkları, lekelenmelerin tedavisinide yaparlar. Cilt yenilenmesini sağlamak için kolajen üretimini destekler. Aknenin şiddetine göre uygulama seansı değişebilir. 4 – 5 seanstan sonra olumlu sonuçlar görülür.

Bakınız : http://www.akne.com.tr