Aykut Polatlı- Yaşlılar ve bakımları konusunda birçok çalışmanın belediye tarafından yürütüldüğünü belirten Belediye Başkan Vekili Muzaffer Tunçağ, Aziz Kocaoğlu'nun bu konuyla yakından ilgilendiğini belirtti. Tunçağ, İzmir gibi yaşlılık oranının yüksek olduğu bir kenttin Alzhemir oranının da yüksek olmasının normal karşılanması gerektiğini söyleyerek, "Yaşlılık bir kenara çekilmek değil hayata belkide daha çok girmek. Hatta bir yazarımızın dediği gibi, '90 yaşında bile zeytin ağacı dikmeyi başabilmek ve bunun için çalışmaktır" dedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak yaşlı ve engellilere yönelik her şeyi yaptıklarını sözlerine ekleyen Tunçağ, "Özellikle ulaşımda, otobüslerde yaşlılara yönelik gerekli önlemler var. Bunu bir bakıma önder olarak yürütüyor. Büyükşehir Belediyesi 'Uluslararası yaşlılık girişimi' olarak bilinen birçok ülkenin katıldığı 'Yaşlı dostu kent' ünvanını aldı" dedi.

Alzheimer, gelişmekte olan ülkelerde sorun

Alzheimer'ın 21. yüzyılda oldukça önemli bir problem olduğunu belirten Dokuz Eylül Üniversitesi Geriatri Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Panel Moderatörü Prof. Dr. Refik Mas, Alzheimer'ın günlük yaşam aktivetelerini kısıtlayan ve davranışsal problemlerin de rastlandığı bir hastalık olduğunu belirtti. 2012 yılında Dünya Sağlık Örgütü'nün Alzheimer konusunda yayınladığı bir rapordan da söz eden Mas, 'Bu değerlendirme de 35 milyon 6 bin insanın Alzheimerlı olduğu ortaya konulmuştur. 2050'de bu sayının yaklaşık 100 milyon dolaylarında olacağı tahmin edilmektedir' dedi. Mas, yaklaşık 36 milyon hastanın yüzde 58 dolaylarında gelişmekte olan ülkelerde veya az gelişmiş ülkelerde bulunduğunu da belirterek, 'Zaten asıl sorun da burada görülüyor. Büyük kitle genç olduğundan dolayı yaşlı ve özellikle Alzheimer hastaları bu toplumlarda büyük sorun olarak görülüyor. Bunun için hastalık geniş kitlelere iyi anlatılmalı. Bunun için çaba harcıyoruz. Halkımızın aydınlatılması Alzheimer hastalığında çok önemli' diye konuştu.

Korunmak için yapılacaklar

Korunma yolları hakkında bilgilendirme yapan Prof. Dr. Ahmet Turan Işık, alınması gereken önlemlerden bahsetti. Türkiye'nin gitgide yaşlandığını ve yaşlılarla yaşamaya alışmamız gerektiğini belirten Işık, Alzheimer yüzünden kaynaklanan ölümlerin yüzde 50'lere varacak kadar çok olduğunu belirtti. Bu yüzden toplumun bu hastalığa karşı bilinçlenmesi gerektiğinin altını çizen Işık, 'Eğitimin seviyesi artırılarak, spor ve zihinsel aktiviteler artırılarak, az miktarda alkol, kahve ve anti-oksidan bulunan maddeler tüketilerek Alzheimer riski azaltılabilir' dedi.