Burcu Şahin- Alzheimer hastalığının, hafıza, düşünme ve karar vermede bozulmaya yol açan, ilerleyici ve kronik bir beyin hastalığı olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Aytekin Akyüz, 'Geri dönüşü olmayan ve ilerleyen bir hastalık olan Alzheimer'ın kesin tedavisi yoktur. Genellikle ileri yaşlarda görülür. Beynin düşünme, hafıza ve dil bölümlerini etkiler. Hastalığın başlangıcı sinsidir ve yıkım genellikle yavaştır' dedi.

Hastalığın, eşi veya ailesi ile, sevildiği bir ortamda yaşayan, yaşama bağlı olan hastalarda daha yavaş ilerlediğini ve etkilerinin daha az görüldüğüne dikkati çeken Akyüz, 'Sevgi her şeyin ilacı olduğu gibi bu hastalığın da ilacı. Tamamen iyileştirmese de belirtilerin daha az oranda görülmesini sağlar. İnsanlarla iyi ilişkiler kurabilen, sevildiğini hisseden ve seven, aşık olan, çiçek yetiştiren, hayvan besleyen, kısaca hayata sıkı sıkı tutunan insanlarda bu hastalığın yıkıcı etkilerini daha az oranda görüyoruz' dedi.

İlk belirti genelde unutkanlık

Prof. Dr. Aytekin Akyüz, unutkanlığın genellikle hastalığın ilk belirtisi olduğunu ama unutkanlığın çoğunlukla günlük yaşamın yoğunluğundan kaynaklandığına da dikkati çekerek şöyle dedi: Ancak unutkanlıkla birlikte konuşma, anlama bozuluyorsa, algılama ve değerlendirmede sorun olduğu düşünülüyorsa, unutkanlık bir kafa travması sonucu olmuşsa, beyin iltihabı, beyin felci gibi hastalıklar ile birlikte unutkanlık başlamışsa, alkol ve uyuşturucu kullanımı ile birlikte sıklaşıyorsa, özellikle kalp ameliyatı ile başlayan zihinsel bozukluklar ve unutkanlık varsa mutlaka önemsenmeli ve nöroloğa başvurulmalıdır."

Yakın zaman daha zor hatırlanıyor

Yakın zamanda yaşanan olayları daha zor hatırlayabilen Alzheimer hastalarının ayrıca konuşma bozukluğu, karar verme güçlüğü, kişileri tanıyamama ya da yolunu kaybetme gibi başka zihinsel sorunlar da yaşadığına değinen Akyüz, bu tabloya çoğu kez davranış ve kişilik bozukluklarının da eşlik ettiğini açıkladı.

Akyüz'ün verdiği bilgiye göre, özellikle hastalık ilerledikçe birçok hastada depresyon, saldırganlık, huzursuzluk, hayaller görme, uyku bozuklukları ya da amaçsızca dolaşma gibi ruhsal sorunlar görülebiliyor. İleri evrelerde ise belirgin davranış bozukluğu, halüsinasyonlar, kelime bulma güçlüğünde artış, günlük aktivitelerini tek başına yapamama (giyinme, saç tarama, beslenme vb.), aile bireylerini tanıyamama, evin yolunu bulmada güçlük, tuvaletini kaçırma ve hatta yatağa bağımlılık gelişebiliyor. Kesin tedavisi ne yazık ki olmayan Alzheimer hastalığını ancak belli bir süre, hastalığın ilerleme hızını yavaşlatacak ilaçlarla bazı yeni tedavi olanakları bulunuyor. İlaç tedavisi, Alzheimer hastalığını tümüyle durdurmuyor ama bellek kaybını ve çeşitli zihinsel bozukluk belirtilerini hafifletebiliyor. Böylece hastanın günlük yaşam aktivitelerini sürdürmesi daha uzun süre korunuyor.