Aykut Polatlı-Bu konuda gereken hassasiyeti bilerek hareket ettiklerini belirten Tire Süt Başkanı Kooperatifi Mahmut Eskiyörük, antibiyotik süt konusunda oldukça sert olduklarını dile getirdi. Eskiyörük, 'Sütü yerinde kontrol ediyoruz. Antibiyotikli sütü almıyoruz' dedi.
Eskiyörük, hayvanlarda antibiyotik kullanımının insan sağlığı açısından ciddi zararları olduğunu bildiklerini ve bu konuda Tire Süt Kooperatifi üyeleri çiftçileri bilinçlendirdiklerini ifade ederek, 'Yüksek verimli olan hayvanlar daha fazla hastalığa maruz kalıyorlar ve bunun için antibiyotik uygulaması ciddi boyutta. Ancak bu sütlerin kullanımı çok tehlikeli. Antiyobitiği ineğe enjekte ettiğiniz ve bunu çocuğunuza içirdiğiniz zaman onun bağışıklık sistemin yok eden bir etkiye sahip. Gıda güvenliği ahırdan başlar ve sütlerde kontrollü bir şekilde alındığında gıda güvenliği sağlanabilir. Tire Süt Kooperatifi olarak bütün sütleri yerinde antibiyotik kontrolü yaparak alıyoruz. İçersinde antibiyotik olan sütleri almıyoruz. Bu konuda ortaklarımıza eğitim verdik. Antibiyotikli süt karıştırana da ağır ceza uyguluyoruz. Onlarda artık hayvanlara antibiyotik vermek yerine hastalanmamasını sağlamaya uğraşıyorlar' dedi.

Almadığımız sütleri alanlar var

Kendilerinin almadığı antibiyotikli sütlerin başkaları tarafından toplandığını ve piyasaya sürüldüğü konusunda uyarıda bulunan Eskiyörük, 'Malesef bizim almadığımız sütler arkamızdan toplanıyor. Bu sütleri toplayanlar ise firmalar değil merdiven altı dediğimiz yerler. Firmalar zaten bu konuda sıkı bir denetleme içersinde, o yüzden böyle bir şey yapmaları mümkün değil. Ancak serbest piyasa tüccarlarıyla süt toplanan bir Türkiye'de denetim yapmak ve gıda güvenliğini sağlamak mümkün değil. Sütler ancak örgütler vasıtasıyla toplanırsa denetim sağlanabilir. Ürünlerin yüzde 90'ı kooperatiflerle toplanmalı. Ancak bu oran Türkiye'de yüzde 13'lerde' diye konuştu.

Mevzuat uygulanmalı

İzmir Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Reha Keskinoğlu ise antibiyotikli süt için Tarım Hayvancılık Bakanlığı'nın mevzuatı olduğunu ve bu mevzuata göre tespit edilen tüm antibiyotikli sütlerin derhal imha edilmesi gerektiğini söyledi. Bu zamana kadar imha edilen bir süt olup olmadığını bilmediğini sözlerine ekleyen Keskinoğlu, 'Mevzuat olduğuna göre kesin imha ediliyordur' dedi.
Antibiyotikli süt konusunda söylentilerin olduğunu hatırlatan Keskinoğlu, 'Antibiyotik söylentisi var. Mevzuata göre de antibiyoik sütleri Tarım Hayvancılık Bakanlığı toplayıp imha etmek durumunda. Bugüne kadar imha edilen süt duymadım ama yapılıyordur. Kanunda yeri olduğuna göre en azından yapılıyor olduğunu düşünüyorum' diye konuştu.


Sütler antibotiği etkisizleştiriyor

Antibiyotikli sütün inan sağlığına zararlarına da değinen Keskinoğlu, 'Antibiyotiğin zararı, bu sütün içersinde bilinen antibiyotikler insana geçiyor. İnsanlar da bu antibiyotiği sürekli aldığı için vücut antibiyotiğe direnç kazanıyor. Dolayısıyla da hasta olduğumuzda, antibiyotiklerin de faydası olmuyor' dedi.


Sokak sütü bir tehdit

Keskinoğlu, 'En büyük tehlike sokak sütleri. Tescilli markaların sütleri azda olsa denetleniyor. Sokak sokak satılan sütlerde hiç denetim olmuyor. Adam ineği hastalanmasa da hasta olsa da olmasa da basıyor ineği antibiyotiği, o da ineğe geçiyor. Dolayısıyla o satıcıdan alanda antibiyotikli süt almış oluyor' diye kouştu.