Bu konuda kendiniz için yapabileceğiniz en iyi şey, konforlu ve rahat ayakkabılar tercih etmek. Sık rastlanan ayak hastalıklarından biri, halk arasında başparmak çıkıntısı olarak bilinen rahatsızlık. Latince adı ise, halluks valgus. Başparmak çıkıntısı nedir diye soran okuyucularımıza açıklayalım: bu hastalık, başparmak ekleminde oluşan deformiteye verilen isimdir. Çoğunlukla düz tabanlık ile birlikte görülür. Başparmak ekleminde parmağın içeri doğru hareket etmesi sonucu, tarak kemiği bu hareketi dengelemek için dışarı doğru dönmeye başlar. Sanılanın aksine, yeni bir kemik oluşmamaktadır. Her insanda bulunan tarak kemiği alt ucu yapısı, bu hastalarda belirginleşir.

Başparmak çıkıntısı neden olur, hastanın ayağında yaylanmayı gerçekleştiren yapının görevini yapamaması sonucu, başparmak yük altında kalır ve bu deformite meydana gelir. Başparmak içeri doğru dönerken, tarak kemiği dışarı doğru çıkmaya başlar. Zamanla açı artar ve çıkıntı belirginleşir. Genetik alt yapı, düz taban veya yüksek kavisli olmak ve romatizmal rahatsızlıklar bu hastalığa sebep olabilmektedir. Ayrıca, rahatsız ayakkabılar veya çeşitli travmalar da başparmak çıkıntısı hastalığına sebep olabilmektedir. Şekil bozukluğu meydana gelir ve ayakkabı kullanımında kısıtlılık yaşanır. Hastanın kilosu ve ayakkabı kullanımında gösterdiği özen rahatsızlığın ilerlemesinde etkendir.

Ağrıların ve şikayetlerin giderilmesinde; kişiye özel tabanlıklar,  parmak arası silikonlar, halluks valgus gece makarası, halluks valgus gece ateli gibi cihazlar kullanılmaktadır. Ancak bu cihazlar, hastalığın ilerlemesini önlemez, sadece şikayetleri dindirmek amacıyla kullanılır. Başparmak çıkıntısı tedavisi, sadece cerrahi müdahale yoluyla olabilmektedir. Başparmak çıkıntısı ameliyatı, dışarı dönmüş tarak kemiğinin eski pozisyonuna döndürülmesini hedeflemektedir. Ameliyat tipini belirlerken; hastanın yaşına, deformitenin derecesine, eşlik eden bir romatizmal hastalık olup olmamasına, eklemdeki kıkırdak kaybı miktarına bakılır. Ameliyat esnasında, tarak kemiğine şekil vermek için kesi yapılır. Ayrıca, halluks valgus implantation olarak da isimlendirilen vida sistemi kullanılır. Bu vidalar, sorun çıkarmadıkları sürece hastanın ayağında kalır. Enfeksiyon, ağrı veya vidanın ele gelmesi gibi sorunlarda, vidalar çıkartılır.

Başparmak çıkıntısı ameliyatı sonrasında üç dönem yaşanır. Birinci dönemde hasta 2 ile 6 hafta arasında değişen bir istirahat süreci yaşar. Bu dönemde hasta, tuvalet ihtiyacı gibi zorunluluklar dışında dinlenir. Ameliyat sonrasında halluks valgus ayakkabısı denilen bir ayakkabı kullanılır. Ayağın yukarıda tutulması ve buz uygulaması önerilir. İkinci dönemde, hasta spor ayakkabı kullanmaya başlar. bu dönem altı hafta sürer. Hasta bu dönemde iş hayatına dönebilir. Son dönemde ise normal ayakkabıya geçilir. Başparmak çıkıntısı ve diğer ayak problemleri için, Fulya Ayak Cerrahisi Merkezi’ni ziyaret edebilirsiniz.