Uzmanlar, bir aylık orucun ardından bayramda bolca yemek ve tatlı yemek yerine bol bol su içilmesi, mümkün olduğunca asitli, gazlı ve şekerli içeceklerden uzak durulmasını tavsiye ediyor. Bu kapsamda da metobolizmayı yormamak için tercih olarak su, ayran, evde sıkılmış meyve sularının seçilmesinin daha fayda sağlayacağını kaydediyor.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Diyetisyen Uzmanı Figen Esen, Ramazan'da gün boyu oruç tutulması ve günlük öğün sayısının azalması nedeniyle kişilerin bayramda psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimine girdiğini dikkat çekti. Hatta bir ay boyunca oruç tutulduğu için vatandaşların bunu bir hak olarak görebildiğini belirten Esen, ancak bunun yanlış bir düşünce ve davranış olduğunu vurguladı. Esen, bir ay boyunca sağlıklı beslenip dinlendirilen sindirim sisteminin bayramda çok miktarlarda ve dengesiz beslenerek yormanın bazı sağlık problemlerinin de ortaya çıkmasına neden olacağını kaydetti. Geleneksel olarak bayramlarda şeker, çikolata, şerbetli tatlılar, hamur işleri sıklıkla ikram edildiğini hatırlatan Esen, "Bu gıdalar kan şekerinin hızla yükselmesine sebep olur. Yüksek kalori içerir. Bireylerin bu sebeple bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlarda aşırıya kaçmamaları, bunun için de yeterli ve dengeli beslenme kurallarına uymalı." dedi.

BAYRAMDA BESLENME ÖNERİLERİ

Diyetisyen Esen'e göre, bayram sabahı hafif bir kahvaltı yapılmalı kızartmalar, kavurmalar, hamur işleri, salam, sosis, sucuk gibi yağlı gıdalardan uzak durulmalı. Bayram ziyaretlerinde geleneksel olarak zaten tatlı ikram edileceğinden kahvaltıda şeker, bal, pekmez, tereyağ ve fazla ekmek tüketilmemeli. Süt, peynir, zeytin, yumurta ve bol domates, salatalık, yeşilbiber, maydanoz gibi çiğ sebzeler, ekmek olarak tam buğday ekmeği veya kepekli ekmek tercih edilmeli. Bayram boyunca şeker ve şekerli gıdaların tüketimine dikkat edilmeli çevrenin ısrarcı tutumlarından etkilenilmemeli. Her zaman için ikram boldur ancak miktarları küçük tutmak yerinde bir davranış olacaktır. Bunun için de bölerek, az bir miktarını yavaş yiyerek kendinizin ve midenizin dostu olabilirsiniz. Bol, bol su içmeli mümkün olduğunca asitli, gazlı ve şekerli içeceklerden uzak durulmalı. Tercih olarak su, ayran, evde sıkılmış meyve suları seçilmeli.

DİYABET HASTALARI BAYRAMDA TATLI VE ŞEKERDEN UZAK DURMALI

Esen’e göre, diyabet hastaları bayramlarda kesinlikle şeker ve şekerli yiyeceklerden uzak durmalı. Çoğu hasta bunu önemsemez ve bir kereden bir şey olmaz diyerek tatlı tüketir. Ancak böyle bir davranış daha sonra kalp, böbrek, göz gibi hayati organlarda hasarlara yol açar. Diyabet sinsi bir hastalıktır ve yüzde 90 tedavisi diyettir. Sindirim sisteminin düzenli çalışması için posa alımına dikkat etmek gerekir. Yetişkin bireyler her gün 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmelidir. Tüketilen posa kan şekerinin de hızlı yükselmesine engel oluyor. Ramazan ayı boyunca gece sahura kalkıp yemek yemek Ramazan'dan sonra alışkanlık haline gelmemeli. Gece metabolizma yavaşladığı için normal zamanlarda gece yemek yenmemeli.