Yapılan bir araştırmaya göre, yeni doğan bebekler acıyı yetişkinlere oranlar daha fazla hissediyor. Oxford Üniversitesi'nde yapılan araştırmada bebeklerin beyinlerinin acıya verdikleri tepki incelendi. Bebeklerin acı karşısında beynin yirmi bölgesinden 18'inin aktif olduğu belirlendi.

Benzer bir uyarıya maruz kaldıklarında, yeni doğan bebeklerin beyinlerinde yetişkinlerinkine benzer bir tepki ölçüldü. Manyetik rezonans görüntüleme (MRI) yöntemi kullanılarak yapılan araştırmada bebeklerin de acıyı tıpkı yetişkinler gibi hissettiği görüldü. Oxford Üniversitesi’nde yapılan ve daha önce bir benzeri gerçekleştirilmemiş olan çalışmada, bebeklerde de tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi, acı hissi anında beynin yirmi bölgesinden 18’inin aktif olduğu tespit edildi. Deneyde, uyuyan bebeklerin ayaklarının altı özel bir çubukla hafifçe dürtüldü. Hafifçe kalem batırmaya yakın bir etki yaratıldı. Bebeklerin beyinlerinde ölçülen tepki, dört kat daha sert şekilde dürtülen yetişkinlerin beyinlerinden alınan tepkiyle aynıydı.

ACI EŞİKLERİ DAHA DÜŞÜK

Araştırmacılar, bebeklerin acı eşiğinin yetişkinlerden çok daha düşük olduğu sonucuna vardı. Oxford Pediyatri Bölümü’nden Dr Rebeccah Slater, “Elbette bebekler bize acı deneyimlerinden bahsedemiyor ve çıplak gözle bakarak acı seviyelerini anlamak da mümkün değil. Bazıları bebeklerin beyinlerinin acıyı gerçekten hissedecek kadar gelişmiş olmadığını öne sürüyor olsa da çalışmamız bu durumun böyle olmadığına dair ilk gerçek kanıt” diye konuştu. 1980’lerde operasyon geçiren bebeklere kas gevşetici verilirken ağrı kesici verilmemesi yaygın bir uygulamaydı. Slater “Araştırmamız bebeklerin ağrıyı hissettiğini söylemekle kalmıyor aynı zamanda acıya yetişkinlerden daha hassas olduğunu da gösteriyor” dedi. Araştırmada bir ile altı günlük arasındaki 10 sağlıklı bebek ile 23-36 yaş aralığındaki 10 sağlıklı yetişkin incelendi.