Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Öztürk, bebeklerin ağlayarak çoğu zaman sorununu çevresindekilere anlatmaya çalıştığını belirterek "Ağlayan bebekler yaramaz ve disiplinsiz olduklarından değil iletişim kurma çabası içinde olduklarından bu eylemi gerçekleştirmektedir. Öncelikle bebeğin ağlamasına neden olan bir sağlık sorunu olup olmadığı belirlenmeli. Bazen kolik ağrısı bazen de erken diş çıkarma bebeklerde inatçı ağlamaya neden olabiliyor." dedi.

Yapılan araştırmalarda bebeklerin çevrelerindeki strese ağlayarak tepki gösterdiklerini ortaya konulduğunu anlatan Dr. Öztürk, şunları kaydetti: "Durum ne kadar stres verici olursa, ağlama da o denli uzun ve yoğun oluyor. Dolayısıyla, eğer bebeğin anne ve babası kötü bir gün geçirmiş ise bu durum bebeğe yansıyabiliyor. Evdeki ortam sakin olduğu zamanlar bebeğin huysuzluğu da, durumdan etkilenme oranına bağlı olarak azalıyor. Anne babalar ilk bebeklerinde daha tecrübesiz olduklarından ilk bebeklerin ağlama nöbetleri daha uzun süreli olabiliyor. Bazı günler bebeklerin ağlaması, bir iki ıkınma ya da birkaç dakika ağlama şeklinde olurken bazı günlerde durdurması pek mümkün olmayan, saatlerce süren ve kıpkırmızı oluncaya kadar devam eden ağlama nöbetleri görülebiliyor."

BEBEKLER NEDEN AĞLIYOR?

Acıbadem Bursa Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Öztürk, bebeklerin başlıca ağlama sebeplerini ise şöyle sıraladı: "Ortamın çok sıcak ya da soğuk olması ya da bebeğin altının pis olması gibi nedenlerden kaynaklanan rahatsızlık hissi. Çok fazla ve sık ziyaretçi gibi durumların neden olabileceği yorgunluk. Hastalık ya da ağrı, bu gibi durumlarda bebeğin ağlaması değişkenlik gösterebilir. Bebeğin aç olması, annenin yediklerinin, aldığı ilaçların, kafein ya da sigara gibi maddelerin sütün kalitesini olumsuz etkilemesi. Memede süt fazlalığı, fazla ilgi gereksinimi olması. Bebeklerin dişleri 5-11 ay arasında görünür olarak çıksa da, aslında gebeliğin 14. haftasında dişler oluşmaya başlıyor ve 2. aydan itibaren dişler kabarıyor ve yukarı doğru hareketleniyor. Bu da ağlamaya neden olabiliyor."

AĞLAYAN BEBEK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Bazı durumlarda bebeğin ortada bir neden yokken de ağlayabildiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Öztürk, ağlayan bebeğin susması için yapılması gerekenleri şöyle özetledi: "Bebeğinizin aç olduğunu düşünmüyorsanız bile onu emzirme pozisyonunda tutun. Bu duruş kendini daha rahat hissetmesini sağlayacaktır.Bebeğinizin bezini değiştirin ya da kucağınıza alarak gazını çıkarmaya çalışın. Eğer gaz problemi geçmiyorsa termometrenin ucunu hafifçe makatına sokabilirsiniz ancak bebeğinizi incitmediğinizden emin olun. Bebekler, anne babalarının kucağındayken onların kalp atışlarını duymaktan mutlu olabiliyor. Bebeğinizi rahatlatmak için göğsünüze yakın yatırabilirsiniz.Bazı bebekler sallanmaktan, şarkı ya da ninni söylenmesinden, saç kurutma makinesinin sesinden ya da arabada dolaşmaktan hoşlanıyor ve susabiliyor. Bu durumda bebeğinizin hangi seslerle sakinleştiğini tespit edin. Karnı ağrıyan çoğu bebek, karınları üzerine yatırıldıklarında rahatlama gösteriyor."

Bebeği kucağınızda karnı üstü tutulmasını tavsiye eden Bülent Öztürk, "Bazı bebeklerde hafif ısıtılmış bir şişe suyu ya da bezi karnı üzerine yerleştirmek de karın ağrısını geçirmek için yardımcı olabiliyor. Bebeğinizi hafifçe dolaştırarak sallayın. Bebeğinizi uzun süre kucakta tutmaktan korkmayın. Tek zararı, bu durumu alışkanlık haline getirmesi ve kucağa alınmadan susmayı reddetmesi olabilir. Ancak kendini kötü hisseden bebeğin rahatlaması için anne baba kucağında bulunmak faydalı olabiliyor. Bu yüzden eğer yararı olduğunu görüyorsanız, onu kucağınıza almaktan çekinmeyin. Bebeğiniz karın ağrısı çekiyorsa, yumuşak bir battaniyeye hafifçe sarın. Bebeği beşiğe ya da bebek arabasına yerleştirmek de sakinleşmesini sağlayabiliyor. Kronik ağlama gösteren bebeğiniz için doktor kontrolünde hafif yatıştırıcılar da verebilirsiniz ancak kendi başınıza kesinlikle ilaç kullanımına başvurmayın.Yine de geçmeyen ağlamalarda bir doktora başvurmak gerekiyor." şeklinde konuştu.