Avrupa Cinsel Sağlık Birliği Başkanı İrem Hattat, "Öyle görülüyor ki karın için yağları estetik kaygılardan çok daha fazla soruna neden oluyor" diyor. Karın içi yağlar ve kilo fazlalığının tansiyon, şeker hastalığı, kalp-damar problemleri gibi sağlık sorunlarını sıklaştırarak cinsel performansı azalttığını hatırlatıyor. Karın yağlarının bir diğer önemli etkisi de hormonal dengesizlik yaratması. Dolasıyla sadece genel sağlığınız için değil, cinsel mutluluğunuz için de bel çevresini kadınların 80, erkeklerinse 94 santimetreyi aşmaması gerekiyor.

Metabolik sendrom (bel çevresi kalınlığı, trigliserit ve bazen de LDL-kötü kolesterol yüksekliği, hipertansiyon ve insülin direnci) sadece damarlarını yaşlandırmakla kalmıyor, son dönemde yapılan araştırmalara göre testosteron seviyelerinde de bir düşüşe yol açıyor.
"Yaşam tarzı cinsel fonksiyonları etkiler mi?" Evet, oldukça fazla. Sigara- alkol tüketimi, beslenme yanlışları, aktivitesi düşük bir yaşam, aşırı ve yönetilemeyen stres, depresyon, hatta uyku sorunları da cinsellik için risk faktörleri arasında sayılıyor.

AKDENİZ TİPİ BESLENME VE EGZERSİZ CİNSELLİĞE DE İYİ GELİYOR

Yapılan bir çalışmaya göre Akdeniz tipi bir beslenme planı uygulayan kadınlarda cinsel fonksiyonlar iyileşiyor.  Kilo fazlalığı, kolesterol yüksekliği, kan basıncında yükselme yaşayan kadınlar 2 yıl sağlıklı bir beslenme uyguladıklarında hem metabolizma göstergelerinde yani kan şekeri, insülin değerleri, kolesterol, tansiyon ölçümlerinde hem de cinsel fonksiyon göstergelerinde düzelme fark ediyor.  Düzenli egzersiz cinsel hayat, performans ve istek üzerinde de olumlu etki yapıyor.

CİNSEL SORUNLAR KALP HASTALIKLARINI İŞARET EDEBİLİR

Son yıllardaki birçok klinik çalışma, cinsel sağlıkla hipertansiyon, kalp damar hastalıkları, obezite arasındaki ilişkiyi kurmak üzerine yoğunlaşıyor. Araştırmalar, cinsel problemlerin bir kalp hastalığının ilk belirtisi olabileceğini işaret ediyor. Özellikle kalbe göre çok daha ince ve küçük olan penis damarlarında bir sorun yaşanıyor olması ileride kalp damarlarının da mutlaka etkileneceği yönünde ilk tehlike sinyali! Sertleşme sorunu olan bir erkeğin 5 yıl içerisinde kalp hastalığı geliştirme riskinin kat kat daha fazla.

2009-2010 yılları arasında yapılan bir araştırmada 40 yaşını altında 350 kilolu kadın hasta 1 yıllık düzenli diyet ve egzersiz programıyla zayıflatıldıklarında cinsel tatminlerinde bir değişiklik olup olmadığı soruldu. Kilo vermek kendilerine güveni artırdığı gibi cinsel istek ve orgazm olma kapasitesilerini de neredeyse 2 kat artırdı. (Hürriyet)