İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. İlgi Şemin, sağlıklı ve uzun yaşam için egzersiz yapılmasının önerildiğine dikkat çekerek, “Özellikle aerobik egzersiz, başta dolaşım sistemi olmak üzere birçok sistem açısından son derece olumlu etkiler oluşturmaktadır. Bisiklete binme aerobik egzersiz türlerinden biridir. Bisiklete binme sırasında birçok kas grubu aktif iş görmekte, kan dolaşımı, kalp, akciğerler etkin bir şekilde çalışmaktadır. Bu etkinlik kişinin fiziksel uygunluğunu geliştirmektedir.” dedi.

Bisikletin diğer egzersiz formlarına göre daha az kas gerilmesi ve hasara neden olduğunu belirten Prof. Dr. Şemin, bisiklete binmenin avantajlarını şöyle sıraladı: “Bütün büyük kas gruplarını çalıştırır, kalp hızını yürümekten daha etkili bir seviyeye çıkarır. Yüksek düzeyde bir fiziksel beceri gerektirmez, kolaydır. İstenildiği şiddette yapılabilir. Başlangıçta düşük şiddette başlanıp giderek şiddet artırılabilir. Eğlencelidir, sürdürülebilir. Hem egzersiz yapılıp hem işe/okula gidilebilir, bu süreçte yol için ayrılan zaman kullanıldığı için ekstra bir egzersiz zamanı ayırmaya gerek kalmaz. Enerji harcanmasını sağlayarak şişmanlıktan ve dolayısıyla ona bağlı şeker hastalığı gibi hastalıklardan korur.”

Bisikletin kas gücünü ve esnekliğini arttırdığına işaret eden Prof. Dr. Şemin, bisiklet süren kişilerin kan yağ düzeyinin düştüğünü, böylece koroner kalp hastalıkları, inme gibi hastalıklardan korunduğunu söyledi. Bu spor dalının anksiyete, depresyon düzeylerini ve stresi azalttığına vurgu yapan Prof. Dr. Şemin, bisikletin çevreye zararı olmadığını da kaydetti.