Prof. Dr. Derya Karadeniz, hastalık olarak belirttiği bu sendromunun kalp hastalıkları riskini 6, felç riskini 3 ile 5 kat arası artırdığını söyledi.

Türk Uyku Tıbbı Derneği’nin (TUTD) yaygın hale gelen uyku apnesi sendromu konusunda uyardı.

TUTD Başkanı Prof. Dr. Derya Karadeniz, hastalıkla ilgili, “Gece kalp krizlerine neden olabildiği gibi hipertansiyon, obezite ve diyabete yol açıyor” dedi.

Toplumda fark edilmeyen ancak insan yaşamında birçok olumsuzluğa sebep olduğunu sözlerine ekleyen Karadeniz, yaklaşık 5 bin kişiyle yapılan araştırmada her 100 kişiden 9 ile 10’u bu hastalıkla savaştığını ve sendromun uykuda solunum bozulmasıyla ortaya çıkan bir hastalık olduğunu belirtti.

YÜZLERCE KEZ NEFES DURUYOR

Prof. Dr. Karadeniz, normal şartlarda uyurken soluk yolunda farklı seviyelerde (burun arkası, boğaz bölgesi veya daha alt seviyeler) kapanma ve daralma ile kendini gösterdiğini kaydetti.

Gece boyunca hastanın yüzlerce kez en az 10 saniye nefesinin durduğunu ancak buna rağmen hasta tarafından çoğunlukla fark edilmediğini anlattı.

EN ÖNEMLİ BELİRTİ HORLAMA


Hastalığın en önemli ve en sık belirtisinin horlama olduğunu ifade eden Prof. Dr. Karadeniz, “Horlama uykuda soluk yolunun bir şekilde daraldığını gösterir. Çünkü soluk yolu yumuşak bir yapı olduğu için daraldığında nefes alıp verme sorunu ortaya çıkıyor. Ancak her horlama uyku apnesi olduğu anlamına gelmez. Hastada ayrıca boyun ve ense kısmında terleme ile sık tuvalete kalkma yine belirtiler arasında. Yine baş ağrısı, ağız kuruluğu, reflü, gündüz uyku hali belirtilerden bazıları” ifadelerini kullandı.

PANİKATAKLA KARIŞTIRILABİLİR


Kişinin uykuya daldığı sırada nefesinin kesildiğini hissedip birden uyanmasının genelde uyku apnesiyle karıştırıldığını ifade eden Karadeniz, bunun çoğunlukla uyku apnesi sendromu değil panik atak olduğunu kaydetti.

ERKEKLERDE 2 KAT DAHA FAZLA


Prof. Dr. Karadeniz sendromun teşhisinin kolay olmadığına işaret ederken bu süreci şöyle anlattı: “Hastanın uyku halindeyken tüm gece boyunca izlenmesi gerekir. Bu şekilde bir tanı konduktan sonra tedaviye geçilir. Uyku apne sendromu her yaşta görülmekle birlikte genellikle 40 yaşından sonra belirginleşiyor.

Erkeklerde kadınlara göre iki kat fazla görülebiliyor.

ÇERNOBİL’İN NEDENİ BU SENDROM MU?

İş ve trafik kazalarına yol açan nedenler arasında uyku apnesi 3. sırada yer alıyor. Prof. Dr. Karadeniz bu konuya dikkat çekerek, “Çünkü sendrom farkında olmadan uykuya eğilim haliyle seyreden bir hastalık. O nedenle özellikle ağır vasıta şoförlerinin muhakkak tedavi olmaları lazım.

Çernobil faciası ve Japonya’daki büyük tren kazasının uyku apnesiyle olduğu kanıtlandı.

Burada çalışanların uyku apnesi sendromu hastalığı taşıdığı öğrenildi” diye konuştu.

HASTALIK RİSKİNİ KAT KAT ARTIRIYOR

Uyku apne sendromunun şişmanlığa yol açtığına dikkat çeken Karadeniz sözlerine şöyle devam etti: “Uyku apne sendromu hormon salınımını etkilediği için kilo alımınına neden olur. Bu hastalık obezitede tek başına bir risk faktörüdür. Aynı şekilde testosteron salınımını bozduğu için ileride cinsel fonksiyon sorununa da neden olur.

Hastalığın ayrıca kalp hastalıkları riskini 6 kat, felç riskini 3 ila 5 kat artırdığı bilimsel olarak kanıtlandı. Sadece bunlarla sınırlı değil. Örneğin gece kalp krizlerine neden olabilir. Obeziteden dolayı da diyabete yol açar. Kişinin yaşam kalitesini bozarak performansını düşürüyor. Hastanelere başka nedenlerle başvuru sıklığını artırır.”

ÇOK SAYIDA HASTALIĞIN SEBEBİ


Her nefes durması sırasında kandaki oksijen miktarının düştüğünü, kalp ritminde bozulmaların meydana geldiğini söyleyen Karadeniz, “Uyku bölünüyor, bozuluyor ve kalbe bir basınç yükleniyor. Bunun sonucunda kişi hiç farkında olmadan uyku esnasında büyük risk taşıyor. Gerek damar sistemi gerek kalp sistemi gerekse beyin açısından çok tehlikeli bir durum ortaya çıkıyor” dedi. (Bugün)