Tüm gün boyunca tükettiğimiz çayı yanlış bir şekilde demlediğimizi biliyor muydunuz? Ve bu yanlış demlemenin sağlığa zarar verdiğini... Uzmanlar çay demleme şekline karşı vatandaşları uyarıyor. Eğer çayınızı yanlış demlerseniz de sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalmanız mümkün. Peki çayı nasıl demlemeliyiz?

Bugün Gazetesi'nden Serda Kıvılcım'ın haberine göre, Prof. Be­kir Bü­kün, ça­yın içe­ri­sin­de te­in ve ta­nen­ler içe­ren bir bit­ki ol­du­ğu­na dik­kat çe­ke­rek, bu te­in ve ta­nen­le­rin bit­ki­le­rin ken­di­le­ri­ni ko­ru­mak ama­cıy­la sal­gı­la­mış ol­duk­la­rı bileşik­ler ol­du­ğu­nu ifa­de et­ti.

Isı­ya dik­kat

Ça­yın uy­gun bir yön­tem­le pi­şi­ril­me­me­si­nin bu bi­le­şik­le­ri ak­tif­leş­tir­di­ği­ne işa­ret eden Bü­kün, bu du­ru­mun­da kan­se­re va­ra­bi­le­cek za­rar­lar oluş­tu­ra­cak olum­suz du­rum­la­ra yol aç­tı­ğı­nı vur­gu­la­dı. Bü­kün, bu­nun önü­ne ge­çe­bil­mek için ça­yı dem­ler­ken bu bi­le­şik­le­rin ak­tif ha­le gel­me­si­ni en­gel­le­ye­cek ısı de­re­ce­sin­de tu­tul­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni kay­det­ti.

Acı ise iç­me­yin

Ca­fe­ler­de çay içer­ken, yük­sek ısı­ya ma­ruz ka­lıp kal­ma­dı­ğı­nı ta­dın­dan an­la­şı­la­bi­le­ce­ği­ne işa­ret eden Prof. Bü­kün, "Ba­yat ya da ta­nen­le­rin ak­tif ha­le gel­di­ği çay­lar ağız­da acı bir tat bı­ra­kır. Çay içer­ken mut­lak su­ret­le ta­ze dem­len­miş olma­sı­na da dik­kat et­me­li­yiz" de­di.

So­ğuk su ila­ve edin

Ta­nen­le­rin ak­tif ha­le gel­me­me­si için ça­yın mut­lak su­ret­le kay­na­tıl­ma­dan sa­de­ce sı­cak su ile dem­len­me­si ge­rek­ti­ği­ni an­la­tan Bü­kün, "Çok­ça ya­pı­lan bir yan­lış var. Ge­nel­de üst­te­ki dem­li­ğe ku­ru ça­yı bı­ra­kıp, alt­ta­ki dem­lik­te su­yu kaynatı­yo­ruz. Bu çok yan­lış bir du­rum ve ya­pıl­ma­ma­lı. Eğer ya­pı­la­cak­sa da ku­ru ça­yı bı­rak­tı­ğı­mız dem­li­ğe bi­raz so­ğuk su ila­ve et­me­li­yiz. Da­ha son­ra alt­ta­ki çay­dan­lık­ta­ki su kay­na­yın­ca ça­yın üze­ri­ne ila­ve et­me­li­yiz. Ke­sin­lik­le de ça­yı fo­kur­da­ya­cak de­re­ce­de kay­nat­ma­ma­lı­yız" di­ye ko­nuş­tu.