Uzmanlar, özellikle öğrencilere ceviz öneriyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nazan Turhan, cevizin beyin ve kalp sağlığı açısından yenmesi gerektiğini söyledi. Turhan, “Cevizdeki biyoaktif bileşenler, beyin hücrelerini koruyor.” dedi. Çoklu doymamış yağ asitlerinin (PUFA) beyin gelişimi ve işlevi üzerinde önemli etkileri olduğuna işaret eden Turhan, “Omega yağ asitleri açısından zengin bir ürün olan cevizle yapılan bilimsel çalışmalarda hafızayı, algıyı ve nöral etkileri iyileştirdiği gösterilmiştir. PUFA, omega 3, omega 6 gibi ve diğer fitokimyasallar açısından zengin bir içeriğe sahip olan cevizin, beyin ve kalp sağlığına faydaları oldukça fazladır.” dedi.

‘GÜNDE BİR AVUÇ CEVİZ’


PUFA’nın metabolik rahatsızlıklardan nöropsikiyatrik hastalıklara kadar olumlu etkisi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Turhan, beyin gelişimi, yapısı ve fonksiyonlarının korunması için önemli gıda maddelerinden biri olduğunu kaydetti. Fitokimyasalların kan plazmasındaki antioksidan seviyesini arttırdığını ve sinir yapısını koruyucu etki gösterdiğini aktaran Prof. Dr. Turhan, “Cevizin yapısındaki bazı biyoaktif bileşiklerin, beyin hücrelerine koruyucu etki gösterdiği saptanmıştır. Cevizin, beynin özellikle hafıza ve mekansal öğrenme gibi kritik bölgelerinde iyileştirici etkisi olduğu belirlenmiştir. Cevizin kalp hastalıkları riskini azaltmadaki yardımcı etkisi, yapısındaki zengin çoklu doymamış yağ asitlerine ve polifenol zenginliğine bağlıdır. Ceviz kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor ve demir bakımından zengin bir besin maddesidir. Günlük 100 gr. ceviz tüketimiyle yetişkinler için gerekli kalsiyum miktarının yüzde 10 ile 20'si karşılanabilmektedir. Bu kadar zengin besin içeriğine sahip cevizin tüketimi, her yaştaki bireyler için önem arz ediyor. Özellikle öğrencilerimiz açısından hafızayı güçlendirici etkisi bulunan bu besin maddesini, günde bir avuç tüketmelerini öneriyorum.” diye konuştu.