WASH - Dünya Tuz ve Sağlık Hareketi'nin (World Action on Salt and Health) hazır ve hızlı gıda çeşitlerini ele alan araştırmasında, farklı ülkelerde servis edilen aynı çocuk menülerindeki tuz oranının ülkeden ülkeye farklılık gösterdiği ortaya çıktı.

Araştırma, tanınmış hızlı servis restoranlarında çocuklara yönelik satılan menülerin "endişe verici ölçüde yüksek" tuz oranına sahip olduğunu ortaya koydu.

Aynı tavuk parçalarından oluşan çocuk menüsü Türkiye'de 2,4 gram tuz içerirken, Çin'de 1,4 gram, ABD'de ise 1 gramdan biraz fazla tuz içeriyor. Farklı bir şirketin patates kızartmaları için yapılan araştırmada ise aynı ürünün Kanada'da 1,9 gram tuz, Almanya'da 0,9 gram tuz, Avustralya'da ise 0,5 gram tuz içerdiği görülmüş.

Yemek esnasında fazla tuz tüketiminin dolaylı olarak meşrubat tüketmeye yönelttiğini belirten Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, "çocuklar ne kadar fazla tuzlu gıda tüketirse o kadar çok meşrubat dolayısı ile şeker tüketmiş oluyor. Bu nedenle aynı anda gereğinden fazla tuz ve şeker tüketen çocuklar şişmanlık tehlikesi ile karşı karşıya kalıyorlar" dedi.

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, Vakıf olarak toplum sağlığı adına birçok proje gerçekleştirdiklerini, hastalıkların önlenmesinde en önemli faktörlerden biri şüphesiz ki beslenme olduğunu ifade etti.

Timur Erk, fazla tuz tüketimin yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, obezite ve böbrek hastalıklarına neden olduğu belirterek, ''Hayat boyu sağlıklı bir yaşamın temelini oluşturmak ve sağlıklı nesiller yetiştirmek için beslenme alışkanlıkları muhakkak gözden geçirilmeli. Bu konuda da en büyük görev ebeveynlere düşüyor. Tuzun, erken yaşta yeme alışkanlıklarında yer edinmiş olması, hayatın ilerleyen dönemlerinde sağlık sorunlarını beraberinden getirecektir. Bu nedenle bebeklerin, tuzun tadından mümkün olduğunca uzak tutulması ve çocukların fast-food tarzı gıdalarla 'ödüllendirilmemesi' hayati önem taşıyor" diye konuştu.

4-6 YAŞ ARASINDAKİ ÇOCUKLARIN TÜKETMESİ GEREKEN TUZ MİKTARI, GÜNLÜK 3 GRAMI AŞMAMALI

WASH tarafından yapılan araştırmada, menülerdeki tuz oranlarının çocuklara servis edilen 10 menüden 8'inin, 1 gramın üzerinde tuz içerdiği görülürken, bu miktar, 4-6 yaş arasındaki çocukların bir defada alması gereken tuz miktarının üzerinde kalıyor. Bu yaş grubundaki çocukların tüketmesi gereken tuz miktarı ise günde 3 gramı aşmamalı. 4 yaşına kadarki çocuklarda ise bu miktar daha az olmalıyken, sağlıklı bir yetişkinin günde en fazla alması gereken tuz miktarı ise 6 gramı, bir diğer ifadeyle kabaca bir çay kaşığını aşmamalı.