Siirt Özel Celal Değer Koleji Rehberlik (PDR) Uzmanı ve Aile Danışmanı Davut Bayazıt, çocuklarda ortalama 5-6 yaşlarda başlayıp ergenlik çağı sonuna kadar süren tırnak yeme davranışının temel sebebinin çocuğun ruhsal, psikolojik durumuyla alakalı olduğunu vurguladı. Aşırı baskıcı anne baba veya sert bir öğretmenin etkisinde kalan çocuklarda tırnak yeme davranışının daha sık görüldüğünü ve kendi dünyasında yalnızlaşan çocuğun bilinçaltında saklı olan saldırganlık duygusunu, böylece dışa yansıttığını ifade etti.

Bayazıt, “Tırnak yeme davranışının sebepleri arasında aile içi şiddet, ailede veya çevrede başka tırnak yiyen birini model alma, aile içerisinde yeterince sevgi ve ilgi görememe, çocuğun sık sık eleştirilmesi, ders başarısızlığı ve okul-arkadaş uyum problemleri, anne babanın aşırı koruyucu veya kaygılı olması, çocuğun başka çocuklarla kıyaslanması gibi çocuğu tedirgin ve mutsuz eden bir olay çocuğun tırnak yeme davranışı sergilemesine sebebiyet verecektir.” dedi.

Okul Rehberlik Uzmanı Bayazıt, şunları kaydetti: “Çocukta tırnak yeme davranışı uzun süre devam ediyorsa bu davranışın altında yatan, çocuğu rahatsız eden durum öğrenilmeye çalışılmalı ve çözüm bulunulmalıdır. Tırnak yiyor diye çocuğu eleştirmek, suçlamak, dayak atmak hiçbir şekilde işe yaramamakla birlikte, çocuğun daha da olumsuz davranış sergilemesine sebep olmaktadır. Bunun yerine çocuğun anne babası, sınıf öğretmeni ve okul rehber öğretmeni işbirliği yapmalı, çocukla sağlıklı iletişim kurulmalıdır. Çocuk yatarken ellerine eldiven takmak, çocuğun ellerine acı oje sürmek yerine, çocuğu kendi dünyasında psikolojik olarak yalnız bırakmamalı, daima yanında olduğu hissettirilerek özgüven duygusu aşılanmalıdır.”

Siirt Özel Celal Değer Koleji Rehberlik (PDR) Uzmanı ve Aile Danışmanı Davut Bayazıt, bu konuda çaresiz kalan anne babaların Okul Rehberlik Servislerinden ve ilde bulunan Rehberlik Araştırma Merkezlerinden veya Çocuk Psikiyatri Polikliniklerinden yardım alabileceklerini de dile getirdi.