Denizli Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Ömer Eyüpoğlu, görme hissinin geçici veya kalıcı olarak azalmasına görme kaybı dendiğini, birçok nedenin görme kayıplarında etkili olduğunu söyledi. Dünya nüfusunun giderek yaşlandığını, insan ömrünün uzadığını belirten Dr. Eyüpoğlu şöyle konuştu:

"Uzayan insan ömrüne bağlı olarak kronik hastalıklarla ilişkili körlük riski de artıyor. Dünyada körlük sebeplerinde gelişmiş ülkelerde yaşa bağlı sarı nokta hastalığı birinci sırada, glokom yani göz tansiyonu ikinci sırada geliyor. Özellikle Afrika gibi az gelişmiş ve gelişmemiş toplumlarda ise göz tansiyonuna bağlı körlük birinci sıraya çıkıyor. Çünkü orada hastalar zamanında doktora müracaat edemiyor ve tedaviye de çok geç ulaşıyor. Çocuklarda körlük sebebi daha çok genetik sebepler, anne karnında geçirilen enfeksiyonlar, doğuştan olan katarakt, yine düşük doğum ağırlığına bağlı Prematüre Retinopatisi Hastalığıdır."

YENİDOĞANLARDA GÖRME KONTROLÜ

Ani görme kayıplarının en çok göz damarlarında tıkanma, göz içi kanamalar ve göz siniri bozukluklarına bağlı geliştiğini belirten Dr. Ömer Eyüpoğlu, yavaş gelişen görme kayıplarının en sık katarakt, şeker, yaşa bağlı sarı nokta gibi durumlara bağlı olduğunu söyledi. Çocukların yeni doğduğunda mutlaka göz hekimi tarafından değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Eyüpoğlu şunları kaydetti:

"Çocuklar yeni doğduğunda mutlaka bir göz hekimi tarafından değerlendirilmelidir. Kırmızı refleks dediğimiz test, ilk bir hafta içerisinde yapılmalıdır. Eğer çocuk hekimi veya doğumu gerçekleştiren hekim bunu yapamıyorsa göz hekimine yönlendirilmelidir. Kırma kusurlarına bağlı göz tembelliğini engelleyebilmek için çocuklar, en geç 2 buçuk yaşında bir gözlük muayenesinden geçirilmelidir."