İzmir Kent Hastanesi kardiyologlarından Doç. Dr. Şeküri, Dünya Sağlık Örgütü'ne göre 5-17 yaşındaki çocuklarda orta düzey ya da zorlayıcı fiziksel aktivitelerin her gün yapılması gerektiğini anlatırken, "Fiziksel aktiviteden kasıt; sadece spor değil. Aynı zamanda dans, müzik, yürüyüş, ev işlerine yardım gibi vücudu çalıştıran aktiviteler. Çocuklarınıza bir iyilik yapın, onları sanal dünyadan koparıp sokak oyunlarına yönlendirin" dedi.

Türkiye'deki en önemli sağlık sorunu olan kalp hastalıklarının, ölümlerin neredeyse yarısını oluşturduğuna dikkat çeken kardiyoloji uzmanı Doç. Dr. Cevad Şeküri, 29 Eylül gününün, Dünya Kalp Federasyonu tarafından 2000 yılından bu yana 'Dünya Kalp Günü' kabul edildiğini hatırlattı. Bu yıl 29 Eylül'ün çevresel etkenlerin kardiyovasküler hastalık risk faktörlerini nasıl etkilediğini anlamaya ve anlatmaya adandığını kaydeden Doç. Dr. Şeküri, şöyle dedi:

"Kişisel davranışların yanı sıra, farkında olmasak da çevremiz de kalbimizi yıpratabiliyor. İçinde bulunduğumuz toplum, yaşadığımız yer ve iş hayatı gibi faktörler de bizi kalp hastalıklarına sürükleyebiliyor. Yaşadığımız yerde dikkat etmemiz gereken birçok durum var. Evimizi yağ, tuz ve şekerce zengin paketli yiyeceklerden arındırıp, alışverişlerimizde taze meyve-sebzelere ağırlık vermeliyiz. Sigara kullanıyorsak ev içinde ya da iş ortamında sigara içmeyi hem kendi sağlığımız hem de çocuklarımızın sağlığı için kesinlikle durdurmalıyız. Dumanlı havayı saatlerce solumak çok önemli değilmiş gibi görünse de, göründüğünden çok daha yıkıcı sonuçlar doğurmaktadır. Çocuklar ve gençlere de iyi birer örnek olabilmek için sigarayı gözlerinden olabildiğince uzak tutmamız gerekir. Bedenen aktif olmalıyız. Spor yapmalıyız. İşe araba yerine bisikletle ya da yürüyerek gitmeliyiz. Toplu taşıma kullanıyorsak bir-iki durak önce inip yürümeliyiz. Daha aktif olabilmek için televizyon izleme miktarımızı azaltıp; her gün evimizi düzenlemek, yürüyüş ya da spor yapmak gibi faaliyetlerde bulunmalıyız. Stresten olabildiğince uzak durmalıyız. Kalbimizi kaygılarımız yerine sporla yormalıyız. Kalp kasını yorup yıpratmak yerine düzenli ve sağlıklı çalıştırarak güçlendirmeliyiz."

"ÇOCUKLARA HAREKETİ SEVDİRİN"

Çocukların kalp sağlığı açısından sorunlarla karşılaşmamaları  için küçük yaşlardan itibaren fiziksel faaliyetlerinin artırılması gerektiğini belirten Doç. Dr. Şeküri, "Çocuklarımızı sosyal ortamlarını sanal dünya yerine 'sokak oyunlarına' kaydırmalıyız. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre 5-17 yaş arası çocuklarda orta düzey ya da zorlayıcı fiziksel aktivite her gün yapılmalı. Fiziksel aktiviteden kasıt sadece spor değil, aynı zamanda dans, müzik, yürüyüş, ev işlerine yardım gibi vücudu çalıştıran aktivitelerdir. Çocuklarınıza bir iyilik yapın, onları sanal dünyadan koparıp sokak oyunlarına yönlendirin" dedi.