Dilde 6. tat: Yağ molekülü

ABD'li bilim insanları dilin yağın tadını alabildiğini tespit etti. Böylece tatlı, ekşi, acı, tuzlu ve Japonların bulduğu umamiden sonra altıncı tat olarak yağ molekülü resmiyet kazandı

Dilde 6. tat: Yağ molekülü
17 Ocak 2012 Salı 10:49

Bilim adamları, insanların dilleri ile tatlı, tuzlu, ekşi, acı ve umamiden sonra altıncı olarak yağ moleküllerinin de tadını alabildiklerini belirledi. Tat alma duyusu dil üzerine yapılan araştırmalar sonrası geçen yıl dört ana tadın ardından umami (biraz ekşi biraz tatlı) beşinci tat olarak belirlenmişti. ABD'de Washington Üniversitesi bilim insanlarının yaptığı son araştırmada ise dilin altıncı tat olarak yağ moleküllerini alabildiği belirlendi. Araştırmanın sonuçlarına göre, genler arasındaki varyasyonlar sonrası ortaya çıkan ve CD36 olarak adlandırılan reseptör, yiyeceklerdeki yağı tespit etmede ana etken. İnsanların CD36 oranına göre yiyeceklerdeki yağı az veya çok olarak algılayabiliyorlar. Araştırma ekibinden Profesör Nada Abumrad, araştırma sonuçlarının obezite ile mücadelede yeni fırsatlar doğuracağını söyledi. Geçen yıl Japonlar soya sosu, mantar ve domateste bulunan tatlı ekşi karışımı umami isimli bir tat duyusunu tespit etmişti. Türkiye'de umami tadı hamsi salatayla birlikte yenildiğinde hissediliyor.
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.