Şifa Üniversitesi Bornova Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Talat Tavlı ve ekibi gerçekleştirdikleri operasyonla ilaçlara dirençli hipertansiyon hastası 80 yaşındaki Remziye Önal'ın böbrek damarlarındaki sinirleri hissizleştirildi. Renal Arter Denarvasyon ismi verilen operasyonu Ege Bölgesi'nde ilk defa gerçekleştirdiklerini belirten Tavlı, "Ameliyattan iki üç hafta sonra şu an 20'ye 11 olan tansiyonlu hastanın hipertansiyonu yüzde 40 oranında iyileşecek" dedi.

Sinirler hissizleştirildi
Dirençli hipertansiyon denilen ilaç tedavisine direnç gösteren, büyük ve küçük kan basınçları yüksek olan bir hastalara renal arter denarvasyonu işlemi ile tedavi ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre erişkin nüfusun yüzde 27'si hipertansiyon hastası olacak. 2025 yılında dünyada 1.5 milyar insan bu hastalıktan etkilenecek. Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı Türkiye'nin Hastalık Yükü çalışmasına göre Türkiye'deki dört ölümden birinin nedeni hipertansiyon oluşturuyor. Halkımızın hastalığı 'sinsi katil' olarak bildiğini söyleyen Prof.Dr. Talat Tavlı, "Çünkü hipertansiyon sessizce insanları önce beyinde felç, sonra da ölümü götürüyor. Yine Türkiye'de yapılan bir çalışmaya göre hipertansiyon hastalarının yüzde 27'sinin tam kontrolünü sağlıyoruz. Bu hastaların sadece yüzde 2-3'ü ilaç tedavisine direnç gösteriyor. Dört ilaç vermemize rağmen hala tansiyonu düşmeyen hastalar var. Hastamız Remziye Önal'da ilaça direnç gösteren bir hastamızdı. Renal Arter Denarvasyon operasyonu ile anjiyo gibi kasıktan katater ile bir damardan giriliyor. Damardan girilen katater ile böbrek damarlarındaki sinirleri ses dalgaları gönderiyoruz. Ses dalgalarıyla sinirlerin hassasiyetinin kaybedilmesi, hissizleştirilmesi sağlanıyor" diye konuştu.


Yöntemi uyguladığımız ilk vaka

Sağ ve sol böbreklerin damarlarındaki 5 bölgeye ses dalgaları göndererek, sinirleri hissizleştirdiklerini belirten Prof. Dr. Tavlı, "Bu sempatik sinirler beyin ile böbrek arasında iletişim kuruyor. Beyne giden bu sinirler böbrek damarlarının içerisinde seyrediyor. Bu işlem ilaca dirençli hipertansiyon hastalarına uygulanıyor. İlaç tedavisine rağmen tansiyonu kontrol altına alınamayan hasta grubuna bu tedaviyi uyguluyoruz. İşlem 35 dakika sürüyor. Hasta operasyondan çıktıktan 2-3 hafta sonra tedaviye yanıt veriyor. İşlemden hemen sonra hastanın tansiyonu düşmeye başlıyor. İki üç hafta sonra yüzde 33-40 arası tansiyon düşüyor" dedi. Prof. Dr. Tavlı sözlerine şöyle devam etti: "Hastanın kullandığı ilaçları yavaş yavaş azaltıyoruz. Bu yöntemle yaptığımız ilk vakamız. Sırada bekleyen 6 hastamız var. Tansiyon artık yaşlıları değil gençleri de buluyor. Kişi beslenmesine dikkat ederek, hareketli, stresten uzak bir durarak ve sigara içmeyerek yüksek tansiyonda uzak durabilir. Hipertansiyonu her şekilde tedavi edebiliyoruz. Tedavi edilmezse hipertansiyon, böbrek yetmezliğine neden oluyor, gözleri kör ediyor ve kalp krizine yol açan, beyin felcine yol açan Türkiye'de 4 ölümden birine yol açıyor."