Diş beyazlatma Neden Yapılır?

Diş beyazlatma tedavileri, lekelenen dişlerin rengini açmak için yapılır.

Dişler Nasıl Lekelenir?

Dişler, doğuştan bembeyaz olmayabilir. Doğumdan sonra dişlerin bir çok dış etkiye maruz kalması ile birlikte, dişler gerçek rengini kaybeder ve diş rengi lekelenerek sararır, koyulaşır. Buna sebep olan başlıca etkiler ise,

- Çocuk dönemlerde antibiyotik kullanımları
- Kahve başta olmak üzere, çay, gazlı içecekler gibi sarartıcı etkisi olan içeceklerin aşırı tüketimi
- Tütün ürünleri kullanılması
- Dişlerin yeterli şekilde fırçalanmaması
- Diş ipi kullanılmaması
- Ağız bakımına özen gösterilmemesi
- İlk dişten itibaren bebeklik döneminde dişlerin temizlenmemesi
- Dişçi fobisi gibi etki dişlerin sararmasına neden olur.

Diş Beyazlatma İşlemi Nasıl Yapılır?

Diş beyazlatma işlemi, özel bir ilaç yardımı ile yapılır. Bu ilaç, FDA onaylı renk açıcı bir ilaçtır. Dişlere sürülerek belli adımlar uygulanan dişlerin rengi kademeli olarak açılır. Diş beyazlatma işleminin bazı tipleri vardır. Bunlar,

- Ofis tipi diş beyazlatma
- Ev tipi diş beyazlatmadır.

Ofis Tipi Diş Beyazlatma (Ofis Bleaching)

Ofis tipi diş beyazlatma işlemi klinikte doktor tarafından yapılan diş beyazlatma işlemidir. İşlemde öncelikle hastanın dişleri fotoğraflanır. Özel bir renk skalasından dişlerin mevcut, sararmış rengi belrilenir. Ardından tedavi başlatılır.

Tedavi için ilk olarak hazırlık aşaması gereklidir. Hazırlık aşamasında dişlere kuvvetli bir su püskürtülür ve dişler kurulanır. Ardından dudakları ayırmak ve kolay tedavi uygulamak için dudaklara, dudak ekartörü yerleştirilir. Ardından dil ekartörü dili geride tutmak ve hastanın rahat etmesini sağlamak için dil önüne yerleştirilir. Ardından ekartörlerin damakları acıtmaması için ve işlemde ıslanan yumuşak dokuların kuru tutulması için yuvarlak pamuklar yerleştirilir. Bu pamuklar damaklara yakın yere ekartörün altına yerleştirilir. Hazırlık aşaması tamamlandıktan sonra beyazlatma işlemi başlatılır.

Ofis bleaching işlemi için hazırlık aşaması tamamlandıktan sonra,

- Diş etlerine ince bir tabaka şeklinde özel bir jel sürülür. Bu jel diş etlerini korumak için uygulanır.
- Diş etleri koruma altına alındıktan sonra, diş beyazlatma tedavisinin en önemli malzemesi olan renk açıcı ilaç dişler üzerine uygulanır. Bu uygulama ilacın diş üzerine sürülmesi ile yapılır.
- Renk açıcı ilaç dişler üzerine her diş noktasına gelecek şekilde sürüldükten sonra, led ışık ile renk açıcı ilaç sürülen dişler taranır. Her diş en az 10 saniye olmak üzere ortalama olarak 25 saniye led ışık ile işlemden geçirilir. Bu işlem 2 aşama şeklinde yapılır. İkinci aşama da aynı şekilde yapılır fakat ikinci aşama başlatılmadan önce diş üzerindeki renk açıcı ilaç ince bir araç ile diş üzerinde karıştırılır ve led ışık ilacın karıştırılmasından sonra yeniden 20 saniye olarak uygulanır.

İlacın karıştırılmasının sebebi ise, ışık ile üst yüzeyi kuruyan ilacı yeniden aktive etmek ve yaş olan kısmı üste çıkarmak içindir. Yaş kısımlar led ışığın dişlere hızlı nüfuz sağlaması ile daha etkili bir beyazlatma sağlar.

- İşlem tamamlandıktan sonra, dişler kuvvetli su püskürtmesi ile yıkanır, diş eti jelleri alınır ve pamuklar, ekartörler çıkartılarak hastanın ağız içini yıkaması istenir.

İşlemler bu şekilde son bulur. Her seans aynı adımlarla be titizlikle uygulanır.

Ev Tipi Diş Beyazlatma Nedir?

Ev tipi diş beyazlatma diğer adı ile home bleaching, diş beyazlatma işleminin hastanın kendi tarafından uygulanmasıdır. Uygulama biçimi ise, dişlere uygun olarak üretilen özel uygulama kalıplarına düşük dozdaki renç açıcı ilacın sıkılması ve kalıbın dişlere yerleştirilmesi ile gerçekleştirilir.

Bu işlem için diş doktorunuza giderek danışmalı ve kalıplar için üretim talep etmelisiniz. Doktor tarafından dişlerinizin ölçüsü alınır bu ölçülere uygun olarak diş kalıbınız özel bir malzemeden laboratuvar ortamında üretilir. Hazır olan kalıp ile birlikte doktorunuz tarafından uygulamanın nasıl yapılması gerektiği ve kalıbın dişler üzerinde bekletilme süresi belirtilir. Bu eğitim ışığında hasta kendi evinde uygun olduğu zaman diliminde kendi uygulamasını kendisi yapar ve diş beyazlatma bu şekilde sağlanır.

Diş Beyazlatma İşlemlerinden Sonra Dişlerde Hassasiyet Yaşanır mı?

Evet dişlerde işlemlerden sonra kısa süreli hassasiyetler yaşanabilir. Buna önlem almak için işlemden sonraki 1 hafta boyunca aşırı sıcak ve aşırı soğuk tüketimler bir anda yapılmamalıdır.

Diş Beyazlatma Tedavisi Fiyatları Nedir?

Diş beyazlatma fiyatları için bize ulaşarak bilgi alabilirsiniz.