Ağız ve diş sağlığının önemine dikkat çeken Acıbadem Kayseri Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Diş Hekimi Venhar Susal Bahçecioğlu, sağlıklı dişlere sahip olmak için doğru diş fırçalaması yapmak gerektiğini söyledi. Dr. Bahçecioğlu, "Dişlerimizi korumanın en etkili yolu düzenli olarak fırçalamaktır. Diş fırçalamanın ilk adımı ise doğru fırça seçimidir. Diş ve diş etlerimiz için en uygun fırça orta sertlikteki fırçalardır. Ağız içinde kolay hareket ettirilmesi ve arka dişlere rahat ulaşabilmesi için fırçanın kafasının fazla büyük olmaması önemlidir. Uygun fırça seçildikten sonra dişler günde en az iki kere düzenli olarak fırçalanmalıdır” dedi.

Dr. Bahçecioğlu, yanlış yapılan fırçalamaların diş çürüğü oluşturabileceğini aktararak, fırçalamalının nasıl yapılması gerektiği konusunda şu bilgileri verdi: "Diş fırçalanmasında fırçanın duruşu dışındaki temel hareket aynıdır; fırça, diş eti çizgisine eğimli olarak yerleştirilir. Bu durum bozulmadan diş etine masaj yapacak şekilde diş etinden dişe doğru süpürme hareketi ile dişler fırçalanır. Daha sonra fırça, bir fırça boyu kadar kaydırılarak fırçalamaya devam edilir. Diş fırçası 45 derecelik açı yapacak biçimde tutulur ve diş eti hizasından başlanarak ağız boşluğuna doğru fırçalamaya başlanır. Dış yüzeylerden başlayan fırçalama sert darbeler halinde değil, yumuşak darbelerle arka dişlerden ön dişlere doğru yapılmalıdır."

Dişlerin iç yüzeylerininde fırçalanması gerektiğini aktaran Dr. Bahçecioğlu, "Fırçalama işleminin en az 2-3 dakika sürmesi gerekir. Sağlıklı diş etleri fırçalama sırasında kanamaz. Eğer diş etleriniz her fırçalamada kanıyorsa mutlaka bir diş hekimine gitmeniz gerekir. Diş fırçaları birkaç ayda bir, en geç altı ayda bir değiştirilmelidir. Gerektiğinde diş hekiminin tavsiyesiyle ara yüzlerin etkin olarak fırçalanmasını sağlamak üzere ara yüz fırçaları da kullanılabilir." diye konuştu.