Dişeti ve dişleri destekleyen dokuları etkileyen iltihabi hastalıklar şeklinde kendini gösteren dişeti hastalıkları, erişkinlerdeki diş kayıplarının yüzde 70’inden sorumludur. Dişeti hastalığının ağrısız ve yavaş seyirli olması erken dönemde fark edilmesini zorlaştırır. Acıbadem Bursa Hastanesi Dişeti Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülin Seymen, düzenli gidilen hekim kontrolleriyle dişeti hastalıklarının sebep olduğu diş kayıplarının önüne geçilebileceğini belirtiyor.

Diş ve dişeti doğru bir şekilde temizlenmediğinde mikrobiyal dental plağa tutunmuş olan bakteriler dişeti iltihabına neden olur. Sıklıkla dişeti iltihabı olan kişiler ağrı duymadıkları için kontrol gerekliliği duymuyor. Ağız ve diş sağlığı kontrolü için ağrı olmasını beklemenin dişeti hastalığının teşhisinde geç kalınmasına neden olabileceğini belirten Dr. Dt. Gülin Seymen, belirti vermeden ilerleyen ve bu yüzden erken dönemde tedavisine başlanamayan dişeti hastalıklarının dişeti ile sınırlı kalmayıp çene kemiğini de etkileyerek diş kayıplarına sebep olduğunu söyledi. Diş hekimliğinin günümüzdeki amacının sadece hastalıkları ortadan kaldırmak değil aynı zamanda fonksiyon ve estetiği de sağlayarak hastanın yaşam kalitesine katkı sağlamak olduğunu vurgulayan Seymen, dişeti hastalığı sebebiyle kaybolan dokunun yeniden elde edilmesi, fonksiyonel ve kalıcı bir diş dizisinin ve kolayca temizlenebilen bir ortamın sağlanmasını hedeflediklerini kaydetti.

Fırçalama esnasında dişetinde meydana gelen kanamalar sağlıksız bir dişetini işaret ediyor. Sağlıklı dişetinin soluk pembe ve sıkı kıvamlı olması gerektiğini belirten Dişeti Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülin Seymen sağlıklı dişetlerinde fırçalama sırasında kanama meydana gelmediğinin altını çizdi. Dişeti kanamasının sıklıkla iltihabi bir durumun göstergesi olduğunu belirten Dr. Seymen, iltihaplı dişetinin kırmızı, parlak ve şiş göründüğünü ifade etti.