Özel Ortadoğu Hastanesi Ortopedi Uzmanı Operatör Doktor Muhsin Dursun, "Yapılan otopsi çalışmalarında bu hastalığın 20 yaş sonrasında yüzde 50, 50 yaş sonrasında ise yüzde 94'lere kadar çıktığını" vurguladı. Dursun, hastalığın sebeplerini ise şu şekilde belirtti: "Yer sofrasında yemek yemek, alaturka tuvalet kullanmak, bağdaş kurup oturmak, dizleri bükerek namaz kılmak, uzun süreli araç yolculuğu, aşırı merdiven inip çıkmak."

"Dizin ön yüzüne yayılan ve yerinin tam olarak nerede olduğunu anlamadığınız ağrılarınız mevcut ise muhtemel bir kondromalazi patella hastası olabilirsiniz" diyen Dursun, ağrının yokluğunun hastalığın olmadığı anlamına gelmediğinin de altını çizdi. Dursun, "Uzun süreli oturuşlardan sonraki ilk kalkışta ağrının ortaya çıktığını veya mevcut olan ağrının artığını belirterek şöyle devam etti: "Ağrıya en çok eşlik eden pataloji ise diz önünden gelen çıtırtı sesidir. Bunun sebebi ise eklem yüzeyindeki kıkırdağın yumuşaması, saçaklanması veya yırtılmasıdır."

Op. Dr. Muhsin Dursun, kondromalazi patella hastalığı tedavisinde doktorun hastanın kendisi olması gerektiğini belirterek hastalarına "Dizinizi uzun süre katlayacak pozisyonlardan sakının, uzun oturuş ve uzun süre ayakta durmayın" uyarısında bulundu