Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, düzenlediği bir toplantı ile e-Nabız sistemini tanıttı. e-Nabız projesinin milli bir proje olduğunu belirten Müezzinoğlu, toplumun bu sayede bilinçli bir sağlık bilgisine ulaşmasını sağlayacaklarını söyledi. Bu sistem sayesinde, tüm sağlık kuruluşlarının bilgileri birbirine entegre edilecek ve vatandaşın bütün sağlık kayıtlarına ulaşılabilecek.

‘Türkiye’nin Sağlığı için Türkiye’nin Teknolojisi’ sloganı ile başlatılan e-Nabız sisteminin tanıtım toplantısı Beşiktaş’ta bir otelde yapıldı. Toplantıya Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun yanı sıra Türk Telekom adına Kurumsal İş Geliştirme CEO’su Mehmet Ali Akarca katıldı.  Sistemin görüntülü olarak tanıtılmasının ardından kürsüye çıkan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sözlerine yaşamını yitiren sanatçı Kayahan’ın yakınlarına ve sanat camiasına başsağlığı dileyerek başladı.

HAKKARİ’DE ÇEKİLMİŞ BİR RADYOLOJİK TETKİK CERRAHPAŞA’DA GÖZÜKEBİLECEK

Konuşmasında sistemin uygulanmasında emeği geçenlere teşekkür eden Bakan Müezzinoğlu, “e-Nabız artık sağlık alanındaki her türlü bilgiyi parmağımızın ucuna getiren ve istediğimiz, doğru bulduğumuz, ilgilisine yani hekimine biz ne kadar istiyorsak o kadarını müsaade eden bir teknolojik alt yapıyı vatandaşımızın eline sunmak, bize görevimizin bir bölümünü yapmanın hazzını yaşatıyor. Bu nedenle projeyi önemsiyoruz. Çünkü artık bilim ve iletişim gerçekten bir taraftan parmağımızın ucunda olacak kadar çok yakın. Diğer taraftan da dünyanın öbür ucuna ulaştırabilecek kadar da kısa ama hızla. O nedenle bu proje Hakkari’de çekilmiş bir radyolojik tetkikin burada Cerrahpaşa’da bir hocamıza gösterirken, ve ya orada konsültasyon yaparken değerlendiriyor olması çok önemli. Ve biz bunu, kendi bilgimizi, kendimiz ne kadar istiyorsak o kadarını paylaşma güvencesinin de olduğu bir sistemi ülkemize sunmuş olmanın onurunu yaşıyoruz” dedi.

TAMAMEN MİLLİ BİR PROJE

Projenin mutluluk veren bir yanın da milli bir proje olması olduğunu belirten Bakan Müezzinoğlu, “ Burada sadece kendi bilgilerimizi değil sağlıkla ilgili tüm bilgilere ulaşabileceğiniz portalları da bulacaksınız. Hamilesiniz hamilelikle ilgili bilgilere, hipertansiyonsunuz hipertansiyonla ilgili bilgilere ulaşabileceksiniz. Ve buradan doğru, sağlıklı bilgilenmeyi sağlayarak, toplumumuzun sağlık okur yazarlığını ve bilinçli bir sağlık bilgisine ulaşmasını sağlayacağız” dedi.

Proje sayesinde, bakanlığın vatandaşla sağlık alanındaki iletişiminin çok daha yakınlaşacağını belirten Bakan Müezzinoğlu, projede bir diğer önemli yanın da acil durumlarda 122 butonunun olması olduğunu söyledi.


e-NABIZ NEDİR?

Sağlık Bakanlığı’nın, tüm sağlık kuruluşlarının bilgi sistemlerini birbirine entegre ettiği ve Türk Telekom’un desteği ile hayata geçen ‘e-Nabız’, vatandaşların kişisel sağlık kayıtlarına, hem kendilerinin hem de dilerlerse ilgili sağlık personelinin erişebilecekleri bir platform olarak hizmet verecek. ‘e-Nabız’ sayesinde sağlık kurum ve kuruluşlarında gerçekleştirilen tüm tetkik, kontrol ve operasyonlar tek bir veri tabanına kaydedilecek. Vatandaşlar ve Türkiye’nin 81 ilindeki tüm kamu sağlık kuruluşları, kişisel sağlık kayıtlarına erişebilecek. Bu sayede vatandaşlar istedikleri zaman, aldıkları tedavilerin detaylarını görebilecek ve yine kendi rızaları doğrultusunda yakınlarıyla ve istedikleri doktorlarla paylaşabilecek. e-Nabız, tablet bilgisayarlar ve akıllı telefonlar için geliştirilen mobil uygulama ile kolayca kullanılabilecek, böylece vatandaşlar kendilerine ait tüm sağlık bilgilerini artık yanlarında taşıyabilecek.