Gülçin Karaegemen- Türk Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ekmeğin standartını belirleyen tebliğinin 1 Temmuz'da uygulanmaya başlanmasıyla birlikte ekmekler az tuzlu ve bol kepekli olarak daha hijyenik ortamlarda satılacak. Yeni ekmeğin Türk damak tadına uygun olup olmadığı ise şimdiden tartışılmaya başlandı. Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkan Vekili ve İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Nejdet Durmuş, 1 Temmuz'dan itibaren uygulanmaya başlayacak tebliğ ile gelen ekmek standartlarını anlattı. 1 Temmuz'dan itibaren uygulanmaya başlayacak ekmekteki tuz oranı ve kepek oranı hakkında bilgiler veren Başkan Durmuş, ekmekteki tuz oranı 1.75'den 1.5' indirilirken, ekmek 55 randımanlı un yerine 65 randımanlı undan üretileceğini söyledi. Ekmek içinde bulunan gluten oranının artacağını anlatan Durmuş, bu sayede halkın kilo sorununun azalacağına, hazımın kolaylaşacağına, ve ekmeğin besin değerinin artacağına ve halkın lehine bir uygulama olacağına dikkat çekti.

Hijyen ön plana çıktı

Ekmeği artık bakkal, market ve fırınların dışındaki yerlerden temin edemeyeceğiz. Bu uygulama ile birlikte ekmeklerin satışa sunulduğu yerler daha hijyenik olacak. Durmuş, konu ile ilgili, "Ekmekler çerezci, manav, kasap ve manavlarda satılmayacak. Ekmek dolapları bakkal ve marketlerin iç kısımlarında olacak. Ekmekleri satan arkadaşlar müşteriye ekmeği eldiven ile sunacaklar. Fırında çalışan işçiler, hamurkarlar, tezgahtarlar ve şoförler hijyen eğitimine tabi tutulacak. Ekmekler artık kaldırımlarda satılmayacak" dedi. Paketleme konusunda da bilgiler veren Durmuş, halk ekmeğinde, kepekli, ekşi, buğday ekmeğinde ambalaj olmayacağını, sadece katkılı ekmeklerde ambalaj olacağını vurguladı.

Beyaz ekmek de satılacak

Vatandaşın aklındaki soru işaretlerinden birisi de yeni ekmeğin Türk damak tadına uyup uymuyacağı. Buna açıklık getiren Durmuş, vatandaşın beyaz ekmeğide bulabileceğini söyledi. Durmuş, uygulamanın vatandaşın lehine olacağını, insanların zamanla beyaz ekmek yemekten vazgeçeceğini savundu. Kayıt dışı ekmekler konusunda yıllardır mücadele veren Başkan Durmuş, İzmir dışından gelipte sokaklarda, köprü başlarında, araba bagajlarında ekmek satıldığına ve  bu konuda mücadelelerinin son bulmayacağını sözlerine ekleyerek, 1 Temmuz'dan itibaren kayıt dışı ekmek satımının azalacağın ve denetimin fazlalaşması durumunda İzmir'in örnek şehir olma yolunda ünvanını devam ettireceğini kaydetti.


Tezgah etiketine dikkat

Bu uygulama için İzmir'de 3 kez bilgilendirme toplantısı yaptıklarını belirten Durmuş, bugüne kadar 600 kadar fırıncının eğitimden geçtiğine değindi. Eğitimlerinin devam edeceğini ifade eden Durmuş, yeni tebliğin vatandaşın lehine olduğunu ve kararları eksiksiz uygulayacaklarını anlattı. Vatandaşları ekmek dolaplarının üzerinde tezgah etiketi bulunan ekmekleri alması yönünde çağrıda bulunarak, vatandaşları gelişi güzel yerlerden ekmek almamasını söyledi. Durmuş ayrıca dükkanında ekmek satıp tezgah etiketi bulundurmayan dükkan sahiplerini cezalar konusunda uyardı: "Tezgah etiketi bulundurmamanın cezası  11 bin 875 tl."

'İzmir'e yakışır bir ekmekçilik uygulayalım'

İzmir'de halen 18 çeşit ekmek hergün satışa sunuluyor. Bunların kimi kepekli ve az tuzlu olarak üretiliyor. Durmuş konu ile ilgili İzmir'in kalitesiyle bol çeşidiyle hijyeniyle ekmekçilikte bir örnek şehir olduğunu anlatarak, "İzmir fırıncılıkta diğer illere örnek. Fazla kepek, az tuz kaliteli ekmek demek. Bu uygulama vatandaşın lehine olacak, vatandaş alıştığı zaman beyaz ekmeği yemeyecek. İzmir'de zaten şuanda 18 çeşit ekmek çıkarılıyor. Bu ekmeklerin kimi zaten az tuzlu ve kepekli olarak satışa sunuluyor. uz miktarını, tuzun zararını İzmir'de yapmış olduğumuz seminerler, toplantılar, panellerle anlattık. Tuzun zararlarını vatandaşta, fırıncılarda biliyor. İzmir'e yakışır bir ekmekçilik uyguladık, bunu bozmayalım"


Halk şimdiden tepkili

İkiçeşmelik'te fırıncılık yapan ve konu ile ilgili görüşünü aldığımız Mehmet Arif Sağlam, yeni uygulamadan memnun olduğunu anlattı. Uygulamanın insan sağlığı için iyi olacağını düşünen Sağlam, yeni satışa sunulacak ekmeğin alışkın olduğumuzdan farkı olmayacağını savundu. Sağlam, kepekli ve az tuzlu ekmeğin hem maliyeti düşüreceğini hem de usta sayısını düşüreceğini söyledi. Uygulanmaya başlayacak esmer ekmek için şimdiden tepkiler aldığını belirten Sağlam, " İnsanlardan farklı yorumlar alıyoruz. 'Senelerdir biz bu ekmeği yiyoruz neden ekmeğimize karışıyorlar? Esmer, tuzsuz ekmek yenilir mi?' diyorlar. İlk etapta halkın ikiye bölüneceğini vurgulayan Sağlam, ekmek satışlarında 6 ay boyunca bir düşüş beklediklerini ifade ederek, "Biz zaten az tuzlu ve kepekli ekmeği üretiyoruz. Beyaz ekmek ekmeğin müşterisi daha fazla. İnsanların uygulamaya alışması zaman alacak ve buda fırıncıların zararına olacak" dedi. Fırıncı Orhan Altun ise fırın olarak gereken bilgileri aldıklarını ve satıcı olarak bu kurallara uyacaklarını kaydetti.

'Gönül rahatlığı ile ekmek yiyeceğiz'


Fırından alışveriş eden ve yıllardır beyaz ekmek tükettiğini ifade eden 65 yaşında ki İsmail Nalbantoğlu adlı vatandaş ise alışkın oldukları tattan vazgeçmelerinin zor olacağını belirterek, "Yıllardır alışkın olduğumuz bir ekmek tadı var. 1 Temmuz'da çıkacak olan uygulamayı insan sağlığı için olumlu buluyorum fakat hemen alışıp alışmıyacağım konusunda şüphelerim var" dedi. Hijyen konusunda da fikir belirten Nalbantoğlu, artık ekmekleri gönül rahatlığı ile yiyebileceğini anlatarak, "Ekmekler bazı yerlerde sağlıksız koşullarda satılıyordu. Bu uygulamaya geç bile kalındı" diye konuştu.