Focus dergisinde yer alan bir habere göre, Kanadalı bilim adamları dört yıl süren araştırmalar sonunda, yumuşak el sıkanların kalp krizi geçirme rizikosu daha yüksek olduğunu buldular. Uzmanlar, el sıkma metodunun tansiyon ölçme ile elde edilen sonuçlardan daha güvenilir olduğu iddia ediyorlar. İngiliz bilim dergisi “The Lancet”’e dayanılarak verilen haberde, araştırma, 17 ülkede, 35-70 yaşları arasındaki 14 bin kişiyle yapıldığı yer aldı.

Ne kadar yumuşak el sıkılıyorsa riziko daha da artıyor

Uzmanlar, sonuçlara hastaların sağlık durumlarını dört yıl boyunca gözlemleyerek sonuca ulaştıklarını bildirdiler. Araştırmalar, hastalara el sıkma gücünü ölçen bir cihaz tutturularak yapıldı. Muayenelerin yapıldığı süreler içerisinde, azalan her beş kiloluk sıkma gücüyle, ölüm rizikosunun yüzde 16 arttığı belirlendi. Kalp krizi geçirme rizikosu yüzde 7 artarken, inme geçirme rizikosunun yüzde 9 arttığının saptandığı açıklandı. Bu durumda el sıkmanın kalp krizi veya inme geçirme rizikosunu saptamada, olası ölüm rizikosuna zamanında müdahale edebilmede, tansiyon ölçümünden daha güvenilir bir metot olduğunun kanıtlandığı bildirildi.

Diyabet sonuçları etkilemiyor

Araştırmalarda, normalde sağlık üzerinde etkisi olabilecek tütün ya da alkol kullanımı, eğitim ve istihdam düzeyi gibi olumsuz faktörlerin araştırma sonuçları üzerinde etkisi olmadığı açıklandı. El sıkışma gücü ile diyabet ve solunum hastalıkları arasında da bir bağlantı kurulmadığı belirtildi. Araştırmanın yapıldığı Kanada’nın Ontario kentindeki McMaster Üniversitesinden araştırma yöneticisi Darryl Leong “bu basit el sıkma gücü yönetimiyle kalp krizinden ölme rizikolarını daha kolayca ve ucuza saptayabiliriz” dedi. Doktorlar, henüz teşhis edilmemiş sağlık sorunları olan hastaların hastalıklarını belirlemek için el sıkışma testi kullanabilecekleri vurgulandı. Bilimsel makalede, araştırmacıların, koldaki kas gücü ile genel sağlık ve olası kalp problemleri arasındaki bağlantı ne olduğunu açıklayamadıkları da yer aldı.