Tüp bebek, kadın ve erkeğe ait üreme hücrelerinin laboratuar ortamında döllenmesine yardımcı olan üreme yöntemidir. Çiftlerin çocuk sahibi olmamamsının nedeni birçok etmene bağlıdır. Kadının ilerleyen yaşı, genetik rahatsızlıklar, sonradan edinilmiş rahatsızlıklar, çevresel faktörler vb. gibi faktörlerden nicesi sayılabilir. Ama kadının yumurta işlevini yitirmesi ve erkeğin sperm üretememesi durumu biraz daha ciddiyetliğe taşır. Bu durum kısırlık olgusudur çitlerden birinde veya çiftlerin her ikisinde de görülebilir.

Tüp bebek tedavisi başarılı sonuçlar vermesinin yanında bazı durumlar da yetersiz de kalabilmektedir. Tüp bebek tedavisinin gerçekleşebilmesi için bazı ihtiyaçlara gereksinim vardır. Bu tedavinin uygulanabilmesi için ilk şart kadının yumurtası ve erkeğin sperminin bulunma zorunluluğudur. Tedaviye hiçbir şekilde cevap vermeyen çiftler için alternatif uygulamalar devreye girer. Eğer kadının yumurtaları işlevini yitirmişse yumurta nakli eğer erkeğin sperminde sorun varsa sperm nakli ya da embriyo donasyonu uygulanır.

Embriyo donasyonu anne adayının kendi yumurtalıkları ile gebe olamayacağı ve erkeğin tanısı konulmuş, tespit edilmiş bir nedenden dolayı ancak sperm donasyonnu ile bebek sahibi olacağı belirlenmiş çiftlere önerilen tedavi uygulamasıdır. Bu embriyo donasyonu tedavi yönteminde sperm bankasından temin edilen tüm tarama testlerinin yapılmış olması ve çiftin fiziksel özellikleri ile eşleşen spermle verici yumurtaları mikroenjeksiyon işlemine tutularak elde edilen embriyo alıcı kadına transfer edilerek gebelik oluşumu sağlanmaya çalışılır. Bu embriyo donasyonu tedavi yöntemi sayesinde çocuk sahibi olunabilmektedir.

Embriyo donasyonu herhangi bir sebepten dolayı gebe kalmak için yumartalığı işlev görmeyen kadınlar için geçerli en etkili yöntemlerden biridir. Rahmi olan fakat erken menopoza girmiş artık yumurta üretimi olmayan kadınlar, kalıtsal hastalığa sahip olan, hastalığı sebebiyle yumurtalıkları alınmış kadınlar, kemoterapi, ışın tedavisi gibi tedaviler almış kadınlar, ilaç tedavisi ile yumurtalık işlevleri az uyarılan veya hiç uyarılmayan kadınlar, birçok tüp bebek tedavi yönteminde başarısızlıkla sonuçlanması, yaş ilerlemişliği, x genine bağlı olarak genetik geçişli hastalıkları olan kadınlar embriyo donasyonu tedavi yöntemine başvurabilirler.

Embriyo donasyonunda sperm için banka sperm seçimi, yumurta nakli seçimi dikkatli seçilmelidir.