Kü­çük yaşlardaki pasif sigara içiciliğinin, ileriki yaşlarda astım ve bronşit gibi solunum yolu hastalıklarına yol açtığını kay­deden Başkan Turgut, "Pasif içicilik, kansere neden olan pek çok hava kirletici maddeden daha tehlikelidir." dedi. Turgut, pasif sigara içiciliğinin, her türlü tehlikeli boyutla­ra ulaştığının altını çizerek, " Sigara içilen ortamda maruz kalınan duman, pasif içicilerden en çok çocukları ve hamile kadınları etkiliyor. Çünkü gelişme döneminde olan akciğer ve beyin, bu dumandan çok çabuk zarar görüyor. Çocuklar­da sigara dumanının yol açtığı zarar küçük yaşlarda hafif at-latılsa bile ileriki yaşlarda mutlaka astım ve bronşit gibi solunum yolu hastalıkları olarak kendini gösterir" diye konuştu. Pasif sigara içiciliğinin ileriki yaşlarda da akciğer kanseri­nin en önemli nedenlerinden biri olduğuna dikkat çeken Tur­gut, "Akciğer kanserlerinin yüzde 9O'ı pasif veya aktif sigara içi­ciliğine bağlı gelişiyor. Pasif içiciliğin yol açtığı zararlar, bulunu­lan ortama ve maruz kalman süreye göre değişiyor. Hava kirle­tici özelliği bulunan birçok maddenin kanser yapıcı etkisi olduğu biliniyor. Pasif sigara içiciliği ise kanser yapıcı etkisi olan bu madde­lerin çoğundan daha tehlikelidir. Bu tehlike gözönünde bulundu­rulduğunda, sigaranın bırakılmasına yönelik kampanyalar kadar, içmeyen insanların da sigaradan en az etkilenmesini sağlayacak uygulamalara önem verilmelidir. Sigara içenlerin cezasını içmeyen insanlara çektirmemek için bu tür uygulamalara önem verilme­si gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Tiryakilikten daha tehlikeli

Pasif sigara içiciliğinin ileriki yaşlarda da akciğer kan-serinin en önemli nedenlerinden biri olduğuna dikkat çekildi. İçlerine çekmeden zehir bulaşmadığını sanan kişilerin yanıldığına da değinen Tur­gut, "Gırtlak kanserleri ve diş eti hastalıklarının oluşması için dumanın akciğere çekilmesi gerek­miyor. Sigarasını yakmayıp sadece dudaklarının arasında tutanlar veya tütün çiğneyenlerde bile dudak ve ağız içi kanserleri görülüyor. Bu kanıtlanmıştır. Sigara kullanan hiç kimse güv­ende değildir. Zararsız bir sigara içme biçimi bulunmuyor. Sigaranın zararlarından haberdar olan bazı içiciler kendilerini rahatlatmak için, çareler arıyor. Bu kişiler, 'yalmzca dudak tirya­kisi olduklarını ve dumanı içe çekmediklerini' söylüyorlar. Ve sigaranın kendilerine zarar vermeyeceğine inanıyorlar. Doğru olmayan bu davranış, bir avuntudan ibarettir. Dumanı içe çek­meden sigara içmek, zararlarından kurtulmak için kesinlikle yet€rli değildir" dedi.

Vatandaşların sigarayı bırakma noktâslftda her türlü desteğin sağlandığını dile getiren Tur­gut, sigarayı bırakanlara teşekkür belgesi ver­diklerini sözlerine ekledi.