Burcu Şahin-İzmir Diş Hekimleri Odası Başkanı Prof. Dr. Ali Rıza Alpöz, hamileler ve çocuklar için en güvenilir ve sağlıklı dolgu çeşidinin 'cam iyonomer dolgu' olduğunu söyledi.

Cam iyonomer dolgunun sağlıklı bir dolgu yöntemi olduğuna değinen Alpöz, 'Son yıllarda amalgam ve kompozit dolgular hakkında yapılan spekülasyonlar nedeniyle cam iyonomer dolgular, amalgam dolgulardan daha yaygınlaştı. İyonomer dolgular eskiden sadece çocuk dişleri için kullandığımız; şimdi hem çocuk hem erişkinlerde rahatlıkla kullanabileceğimiz kadar geliştirilmiş hiçbir toksik özelliği bulunmayan dolgu materyalidir. Hamile, emziren hastalara, çocuklara ve gençlere arka diş bölgelerinde kullanılabilecek en zararsız en ideal dolgu cam iyonomer dolgulardır' dedi.

'Amalgam dolgu ağızdayken vücuda geçmez'

Amalgam dolguların civanın gümüşle yaptığı bileşik olduğunu anlatan Alpöz, 'Amalgam, ağızda en uzun süre kalan materyaldir, 40-45 yıla kadar dayanabilir. Gümüşün civayla bileşik oluşturması sırasında bir kısım civa açığa çıkar. Yaklaşık 2 saat sonra amalgamasyon (donma) işlemi bittikten sonra cıvanın dolgudan sızması mümkün değildir. Amalgamlarda dolgular sökülürken de aynı şekilde bir kısım cıva açığa çıkar. Dolgu sökülürken dikkatli bir şekilde su soğutması yapılması lazım ve çıkan dolgunun çok güçlü bir aspirasyon ile çekilmesi lazım. Yani amalgam dolgu yapılırken ve sökülürken civa açığa çıkar, ağızda duran dolgudan cıvanın vücuda geçmesi gibi bir durum yoktur' dedi.

Kompozit dolgu doğru uygulanmalı


Alpöz, estetik açıdan yapılan kompozit (beyaz) dolguların hiç masum olmadığını, 'amalgam dolgu zararlıymış' diye yerine beyaz dolgu yaptırmanın gereksiz olduğunun altını çizerek, "Kompozit dolgular, plastiklerde bulunan 'bis gma' diye bir madde içerir. Kaliteli bir materyal, kaliteli bir ürün, ışınlama süresi (gerektiği kadar) yapılması, 'bis gma' maddesinin dolgudan vücuda olabildiğince az salınmasını sağlar. Ön dişlerin restorasyonunda kompozit dolgular en yaygın kullanılan materyallerdir. İyi kalitede ve kuralına uygun yapılmış bir kompozit dolgudan bir zarar görülmez' diye konuştu.

Porselen dolgu yaygın değil

Fiyat olarak daha yüksek olan ve özel bir yapım gerektirdiği için porselen dolgunun çok yaygın olmadığını anlatan Alpöz, ısırma kuvvetine ve kırılmaya karşı çok güçlü olması, doku uyumu, bakteri biriktirmemesi ve ağız kokusu yapmaması açısından porselen dolgunun avantajlı olduğunu söyledi.
İzmir Diş Hekimleri Odası Başkanı Prof. Dr. Ali Rıza Alpöz şunları söyledi: Kliniklerde en yaygın amalgam, kompozit ve cam iyonomer dolgular uygulanmaktadır. En uygun fiyatlı dolgu amalgamdır, fakat cam iyonomer daha güvenli ve daha yaygındır.