Prof. Dr. Erol Tavmergen, şeker yükleme testinin şeker hastalığını engelleyecek bir test olmadığını, bu testin gebelik sırasında ortaya çıkabilecek şeker yüksekliğinin anne karnındaki bebeğin iç organlarında ortaya çıkabilecek bazı olumsuz durumların tespiti amacıyla yapıldığını ifade etti. Prof. Dr. Tavmergen, "Dünyadaki tüm sağlık dernekleri gebe takip kılavuzlarıyla hamilelikte şeker yükleme testini tavsiye etmektedirler" dedi.

Şeker yükleme testinin plasentadaki gelişmeleri takip açısından önemli bir test olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tavmergen gebeliğin 24-28 haftaları arasında duruma göre 50-75 ve 100 gr şeker yükleme testinin yapılmasının gerekliliğini vurguladı, test sırasında bazı olumsuzlukların yaşanabileceğini fakat bunun normal bir durum olarak karşılanması gerektiğini belirtti.

RİSK TAŞIYAN HAMİLELER

Prof. Dr. Tavmergen infertil vaka, polikistik yumurtalıklı olgular, tüp bebek uygulamaları sırasında insüline karşı duyarlılığı olanlar gibi hamileliklerde şeker yükselme riskinin görüldüğünü dile getirdi. Gebeliğin son üç ayı içerisinde anne adayında yüksek şeker çıkması durumunda bazı olumsuzlukların yaşanabileceğini belirten Prof. Dr. Tavmergen su miktarının fazlalaşabileceğini, rahmin büyümesine, erken doğuma sebep olabileceğini ifade etti. Prof. Dr. Tavmergen, "Şeker riski olan anne, çocuğu beklenenden daha iri doğurur. İri doğan bu çocukların iç organları tamamen gelişmemiştir, akciğer sorunu yaşayabilir ve fizyolojik sarılık süresi uzayabilir. Obez, polikistik gebeler, geçmişinde iri çocuk doğuranlar, yakın akrabasında şeker hastalığı bulunanların hamileliğin 24-28 haftaları arasında daha çok özen göstermelidir" dedi.