Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağrı Büke, ortak kullanım alanı olan havuzlarda bazı mantar enfeksiyonlarına yakalanma riski olduğunun altını çizerek, son zamanlarda mantar şikayetiyle hastaneye başvuranların sayısının arttığını belirtti. Yaz aylarında havuzların en sık başvurulan serinleme yöntemi olduğunu belirten Prof. Dr. Büke, kontrolsüz ve çok sayıda kişinin kullanmasının, beraberinde bazı riskleri de getirdiğini vurguladı. Büke, bu risklerin neler olduğu konusunda şu açıklamalarda bulundu: "Bunların başında, mikroorganizmaların bulaşması ve bunlara bağlı gelişen enfeksiyon hastalıkları yer almaktadır. Klorlu olduğu bildirilen havuzlarda, mililitredeki klor miktarı önemlidir. Ayrıca bazı mikroorganizmaların klora dirençli olabileceği ya da zaman içinde direnç kazanabileceği akıldan çıkarılmamalıdır. Havuzda yüzdükten sonra çok çeşitli enfeksiyon hastalıklarıyla karşılaşabilmek mümkündür. Bunlar arasında deri enfeksiyonları, orta kulak iltihapları, anjin, gözde konjonktivit ve gastroenterit sayılabilir.”

LENSLERLE HAVUZA GİRMEYİN


Çağrı Büke, yüzme havuzlarındaki bazı enfeksiyonların göz sağlığını da tehdit ettiğini söyledi. Havuz kirliliğinin gözde kızarıklık, yanma, ağrı, batma ve hattâ körlüğe bile yol açabilen "keratat" ve "kononktivit" virüsleri, mantar ve parazit gibi çok çeşitli mikroorganizmalar tarafından oluşturulan göz enfeksiyonlarına sebep olduğunu belirten Büke, özellikle lens kullananların havuza girerken çıkarması gerektiğini belirtti.

BU TEDBİRLERİ MUTLAKA UYGULAYIN

Bu tür enfeksiyon hastalıklarının en önemli kaynağını, havuza giren ve söz konusu enfeksiyon hastalığı olan insanların oluşturduğunu söyleyen Prof. Dr. Büke, mümkün olduğunca korunabilmek için şu önlemlerin mutlaka alınması gerektiğini söyledi:

Havuza girmeden önce sabunlu suyla duş alınmalı.
Tuvaletten sonra havuza girmeden önce eller mutlaka yıkanmalı.
Havuz suyu ağza alınmamalı.
İshalli kişiler havuza girmemeli.
Havuzdan çıktıktan sonra yalın ayak dolaşılmamalı.
Başka birinin terlik ya da ayakkabısı giyilmemeli.
Özellikle havuz kenarlarında dinlenmek için bulunan sandalye, yatak benzeri şeylerin üstüne şahsi havlu koymadan oturulmamalı ve yatılmamalı.
Elbiseler, cilt kuruduktan sonra giyilmeli.