Bol güneşli yaz aylarında cildi güneş ışınlarından korumak cilt sağlığı yönünden çok önemli bir noktadır. Güneşten korunma denince de akla tabiî ki hemen güneş kremleri geliyor. Cilt için yeterli koruma sağlayabilecek güneş kremini seçmekse sanıldığı kadar kolay bir iş değil. Ayrıca yanlış ürünler cilde zarar bile verebiliyor.

Güneşin cildimizi erken yaşlandırdığını, lekelenmelere hatta deri kanserine kadar gidebilen tehlikeli tahribatlara sebep olabildiğini biliyoruz. Güneşin cildimizde yaptığı tahribatın nedeni güneş ışınlarında bulunan UVA ve UVB ışınlarıdır. Özellikle UVA ışınları cilt hücrelerinde DNA'nın yapısını bozuyor. DNA yapısının bozulması, hücrelerde erken yaşlanmadan kansere kadar değişen pek çok soruna zemin hazırlıyor.
İşte bu nedenle bol güneşli yaz aylarında cildi güneş ışınlarından korumak cilt sağlığı yönünden çok önemli bir noktadır. Güneşten korunma denince de akla güneş kremleri geliyor. Cilt için yeterli koruma sağlayabilecek güneş kremini seçmekse sanıldığı kadar kolay bir iş değil. Ayrıca yanlış ürünler cilde zarar bile verebiliyor.

Kremlerin güneşten koruma gücü "Sun Protection Factor" deyiminin kısaltması olan SPF işareti ve ürünün "SPF gücü-derecesi" ile tanımlanıyor. SPF'nin derecesi bize o ürünün UVB ışınlarına karşı etkinliği bu ışınları engelleme gücü hakkında bilgi veriyor. Bir ürünün SPF'si ne kadar yüksekse UVB'yi bloke etme, cildi güneşe bağlı kırışıklık, lekelenme, kanserlerden koruma gücü o kadar artıyor.
Güçlü bir koruma için SPF'si 30 civarında olan ürünler tavsiye ediliyor. SPF 15'lik bir krem UVB'ye karşı yüzde 93'lük koruma sağlarken SPF 30 bir üründe bu rakam -koruma gücü- yüzde 97'ye yükseliyor. Özellikle bebeklerde ve açık tenli yetişkinlerde koruma gücü 30'u geçen ürünleri kullanmakta fayda var.

Sorun ne?

Bütün bunlar doğru ama bu kremlerin çoğu UVB'ye göre çok daha da tehlikeli olan UVA ışınlarına karşı zaten yeteri kadar koruma sağlamıyor. Oysa cilt kanserlerinin oluşumunda UVA ışını çok daha etkili. Bu nedenle güneş kremleri alırken hem UVB'ye, hem de UVA'ya karşı koruma gücü olanları tercih etmekte fayda var.

Güneş kreminizi seçerken dikkat etmeniz gereken başka ayrıntılar da var. Bu kremlerdeki bazı kimyasallar özellikle bebekler için tehlikeli olabiliyor. Bu nedenle kremlerin içindeki kimyasalları dikkatle gözden geçirin. Özellikle paraben ve dioxin bulunanları satın almayın. Nanoteknolojik ürünlerden de şimdilik uzak durun. Çünkü bunların da uzun vadede etkileri hakkında pek bilgimiz yok. Küçük bir bilgi daha: Güneş kremlerinin SPF değeri arttıkça koruma oranları öyle zannedildiği kadar yükselmiyor. SPF'nin yükselmesi aslında daha fazla para ödemenize değer bir yarar da sağlamıyor. SPF'si 30 olan bir ürün muhtemelen yeterli oluyor.

Ne yapmalı?

Özellikle saat 11:00 ile 16:00 arasında güneşte kalmamakta, eğer kalmak durumundaysanız kremlerle korunmakta fayda var. Özellikle çocuklarınızı bu saatler arasında güneşe çıkarmayın. Çıkmak zorunda kalırlarsa gölgede tutmaya çalışın. Güneşe çıkarken şapka takın. Sizin de, çocuğunuzun da kullandığı şapka hem suratını, hem de ensesini tamamen gölgeleyebilsin.
Paraben içeren ürünleri satın almayın. İmkanınız olursa ekolojik veya organik sertifikalı ürünleri tercih edin.