İlk defa laboratuvar yerine hayvan organlarında yapılan deneyler sonucunda yetişkin fare hücrelerinin kök hücreye dönüştürüldüğü ispatlandı. Bu sonuç gelecekte hasta kişilerin vücudunda doku veya organ üretimine yardımcı olabilecek. Nature bilimsel dergisinde çıkan bir makalede İspanya Ulusal Kanser Araştırma Merkezi’nden Manuel Serrano ve ekibinin yaptığı çalışmada bir transgenetik fareye verilen özel bir ilacın bütün hücrelerde yeniden programlama sayesinde aktifleştirildiğini gösterdi.

Daha önceki varsayımlara göre bilim adamları hücredeki dönüşümün tek yönlü olduğunu, geriye dönmenin mümkün olmadığını ifade ediyordu. Serrano ve ekibi bu varsayımın yanlış olduğunu ispatladı. Yapılan araştırmalarda ilk başta farelere yüksek dozda ilaç verilmesi deneklerin ölmesine neden oldu.Daha sonra dozun azaltarak verilmesi ise, fareleri öldürmedi ama organlarda tümör oluşmasına sebep oldu. Bununla birlikte normalde hiç bölünmeyen hücrelerin bölündüğü ortaya çıktı. Yeniden programlamayla oluşan bu yeni hücreler plasenta bile oluşturabiliyor. Hatta döllenmiş bir yumurta kapasitesine kadar ulaşabiliyor.

Uzmanlar deneklerde oluşan tümörlerin ise kontrolsüz bir şekilde oluştuğunu belirtti. Yani yeni oluşan kök hücreler ilk etapta kontrol altına alınamıyor. Araştırmacılar, kontrolsüz olan kök hücrelerini kontrol altına alıp, kalp ve diğer organların üretimini sağlamayı amaçlıyor.

Harvard Tıp Fakültesi ve Boston Çocuk Hastanesi araştırma görevlilerinden George Daley, kurbağaların bacakları koptuğunda çok hızlı bir şekilde kendini yenileyebildiğini hatırlatarak, bu durumu artık insanlar içinde düşünülebileceğini ifade etti.