Bu yöndeki araştırmaların başında ise elektrokimyevi biyosensörler alanında dünya çapında tanınan Prof. Dr. Mehmet Emin Şengün Özsöz bulunuyor. Türkiye'nin Nobel’i olarak bilinen TÜBİTAK Bilim Ödülü’nün sahibi Prof. Dr. Özsöz, insanlığın geleceğinin "aptamer" adı verilen akıllı ilaçlara bağlandığına, bilimin bu alana odaklandığına dikkat çekiyor.

Gediz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve Biyomedikal Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özsöz, özellikle kanser tedavisinde hem başarı oranını arttıracağını hem de yan etkileri azaltacağını dile getiriyor, şunları söylüyor: “Şu an kanser hastalarına uygulanan kemoterapi ile kanserli hücreler yok edilmeye çalışılıyor ancak bu ilaçlar sağlıklı ve kanserli hücreleri ayırt edemediğinden tüm vücudu etkiliyor, sağlıklı hücreleri de öldürüyor. Hücre kaybı yüzünden saçlar dökülüyor, vücut direnci azalıyor, hasta kendini yorgun ve bitkin hissediyor. Bu da tedavi şansını azaltıyor. Akıllı moleküller aptamer ile sentezlenen yeni ilaçlar ise doğrudan kanserli dokuya yönelecek, tümörü bulup sadece bu bölgeye etki edecek. Hedefe kilitlenen akıllı ilaçlar sayesinde kanser tedavisinde önemli bir başarı elde edilmiş olacak.”

Prof. Dr. Mehmet Emin Şengün Özsöz, akıllı ilaçların 5-10 yıl içinde uygulama aşamasına gelmesinin beklendiğini de dile getiriyor, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Biyoloji asrını yaşıyoruz. Özellikle moleküler biyolojide hızlı bir gelişim süreci var, her 10 yılda devrim niteliğinde bir buluş hayatımıza giriyor, çığır açıyor. ABD’li araştırmacı Weihong Tan ve arkadaşlarının ilk ortaya çıkardığı akıllı ilaçlar da bunlardan biri olacak. Gediz Üniversitesi olarak biz de bu alanda yoğun çalışmalar yürütüyoruz. Kasım ayında kanser üzerine uluslararası çalıştay düzenleyeceğiz ve çalışmalarımızı paylaşma, yurtdışından katılımcıların araştırmalarını da öğrenme şansı bulacağız. Ülkemizin, ABD başta olmak üzere dünyanın odaklandığı bu alanın gerisinde kalmaması, biyolojik devrimin bir parçası olabilmesi için özellikle biz biyomedikal mühendislerine büyük görev düşüyor. Bu bilinçle çalışıyoruz, bilgi ve birikimlerimizi genç araştırmacılarımıza da aktarıyoruz.”

Prof. Dr. Özsöz, elektrokimyevi DNA biyosensörleri üzerine uzun yıllardır çalışıyor. Bulaşıcı ve genetik hastalıkların daha kısa sürede, daha az maliyetle teşhis edilmesini sağlayan yöntemlerin mimarlarından. Kan şekerini ölçen cihazların geliştirilmesinde de görev aldı. Mikro RNA tayininde P19 proteinini kullanarak uluslararası alanda tanındı, 2008 yılında TÜBİTAK Bilim Ödülü’yle onurlandırıldı. 68 yaşındaki bilimadamı, araştırmalarını kanser biyobelirteçleri üzerinde sürdürüyor.