Anne karnında tedavi Ailesinde katılımsal hastalık olan bebekler kök hücre tedavisi ile daha anne karnındayken tedavi edilebiliyor. Tıpta çığır açan bu gelişme ile birlikte genetik hastalıklar çocuk için kader olmaktan çıkıyor

Türk Alman Jinekoloji Eğitim ve Araştırma Vakfı (TAJEV) Başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü, birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaya başlanılan kök hücrenin, anne karnındaki bebeklere de uygulanabileceğini söyledi. Yeni doğan bebeklerin göbek bağındaki (kordon kanı) kök hücreler ile şu an yaklaşık olarak 80 kadar hastalığın tedavi edilebildiğini anlatan Ünlü, kordon kanının yüzde 97'sinin hala atıldığını ve bu nedenle de hastaların tedavi şanslarını yitirebildiğini ifade etti.

Kök hücreden organ üretimi

Kök hücrelerin kanser, bağışıklık sistemi ve genetik ile ilgili birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığını söyleyen Ünlü, kordon kanlarından elde edilen kök hücreler ile doku mühendisliği yöntemleri kullanılarak ihtiyacı olan kişilere kas, kemik, kıkırdak dokuları, kalp kapakçığı, mesane gibi doku ve organ parçalarının üretilebilir hale geldiğini belirtti. Ünlü, doğumdan sonra alınacak göbek bağı kanlarının özel veya kamuya ait kordon kanı bankalarında toplanması gerektiğini belirterek, daha sonra ihtiyaç duyan kişilerin bu bankalara başvurarak kendisine en uygun kanı bulabileceğini anlattı.

Tedavi nasıl uygulanıyor?

Günümüzde anne babasında kalıtsal hastalıktan dolayı anne karnında yapılan tetkiklerde hasta olduğu saptanan bebeklerin daha doğmadan kök hücre ile tedavi edilebildiklerini belirten Ünlü, "Hasta çocuğun daha anne karnında iken alınan kanı, dış dünyada işlenerek bozuk veya eksik olan genlerin yerine yenisinin eklenmesi, kök hücrelerin farklı organ ve doku yapılarına dönüşmesi için uygun komutlar verilerek oluşturulmuş bu kök hücrelerin yine hasta çocuğa daha anne karnında geri verilmesi planlanmaktadır. Bu yöntem ile hem doku uyumu sayesinde kök hücrelerin hasta çocuk tarafından kabulü kolaylaşacak hem de organların daha oluşum aşamasında tedavisi sağlanacaktır" dedi.