Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu (TKHK)'nun dağıtılabilir döner sermaye oranlarını düşüren 21 Ağustos 2015 tarihli Aylık Gelir ve Dağıtılacak Ek Ödeme konulu yazısının yürütmesinin durdurulması talebiyle sendikaların açtıkları dava sonuçlandı. Söz konusu yazının iptali ve yürütmeyi durdurma talebinin Danıştay 11. Dairesi tarafından alındığını söyleyen Sağlık Sen İzmir Şubesi Başkanı Özdemir, 'Danıştay, kurum başkanlığının böyle bir yetkisi olmadığını, dağıtılabilir döner sermayeyi belirleme yetkisinin Döner Sermaye Komisyonlarında olduğunu, bu sebeple söz konusu yazıda hukuka uygunluk bulunmadığını ve yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Bu durdurmayla birlikte hastanelerin ek ödemeleri artacak' sözlerine Türk Sağlık-Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, 'Hastanelerin ödeme dengesi bozuldu. Çoğu hastane iflasın eşiğinde olduğundan dolayı bu karar sonrası maaşlarda artış yaşanmayacak' diye konuştu.

Döner sermayenin artması mümkün değil

Danıştay'dan dönse bile döner sermayenin artmasının mümkün olmadığını belirten Türk Sağlık-Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, '21 Ağustos 2015 tarihinde, hastanelerdeki aylık gelir dağıtımıyla ilgili yetki genel sekreterlere devredildi. Döner sermaye dağıtma yönetmeliğinde ise bunun dağıtılmasını komisyon yapıyordu. Ancak genel sekreterlik bu komisyonun kararlarını görmezden geldi. Bu da uygun değildi. Genel sekreterlikte bu yetkinin olması, komisyonu tanımamaktı ve yürütmenin durdurulmasıyla bu sorun ortadan kalkmış oldu. Ancak döner sermayelerin artması durumu gerçekçi değildir. Çünkü Türkiye'deki bütün hastanelerin ödeme dengesi bozuldu. Hastanelerin çoğu aldıkları malzemeyi ödeyemediği için nerdeyse iflasın eşiğindedir. Hastanenin kestiği 100 liralık faturanın yüzde 50'sinden sonrasını Sağlık Bakanlığı kalite performans kesintisi, kalite puanları vb. gibi farklı kriterlerden dolayı kesiyor. Zaten kurumlarımızın yüzde 90'ı sabit ödemeleri dışında ek ödeme almıyor. Hekimler kısmen alıyor ama diğer arkadaşlarımız alamıyor' diye konuştu.

'Hastaneler para kazanmak için yüzde 30 fazla tahlil yapıyor'

Sağlık Bakanlığı'nın 100 liralık fatura gönderen hastaneye en fazla 80 lira ödeme yaptığını söyleyen Doğruyol, sözlerine şöyle devam etti: Hastanelerde sıkıntı üstüne sıkıntı var. Hastanelerimizde yapılan tahlil, tetkik, yatışı yapılan hastalar ve hatta ameliyatlarının bile en az yüzde 30'unun fazladan yapıldığını iddia ediyorum. Bütün kurumlarda bu sorun var. Çünkü hastaneler o duruma getirildi. Çünkü hastanelerdeki başhekim ve müdürler sözleşmelidir. Sözleşmedeki birinci kriter ise hastanenin para kazanmasının sağlanmasıdır. Hastane ticarethane gibi görülüyor. Çoğu hastanede palyatif servisler yapıldı. Bunların belli kriterleri var ancak küçücük ilçelerde bile açıldığını görüyoruz. Bunların tek nedeni, hastanenin para kazanmasını sağlamaktır. Vatandaşa hizmet tabii ki verilecek ancak bu kadar da mantığa aykırı olamaz.