Beyin tümörü bulunan hastalar için ömür uzatacak bir şapka tasarlandı. 'Kanserle mücadele şapkası' olarak adlandırılan bu cihaz ile beyin tümörü bulunan hastaların ömrünün uzayacağı iddia edildi. NovoTTF- 100A isimli cihazın ilk denemeleri ise başarılı oldu.

Beyin tümörü hastaları için şapkanın altından kemoterapi, radyasyon ya da ameliyata gerek kalmaksızın ömrün uzaması umudu çıktı. Bilim âleminde “kanserle mücadele şapkası” diye anılan NovoTTF- 100A isimli cihazın, beyin tümörü olan hastaların ömrünü uzatabileceği söyleniyor.

Zira ilk denemelerde hastaların iki yıl hayatta kalma şanslarının yaklaşık yüzde 50 arttığı rapor edildi. 14 yıldır üzerinde çalışılan cihaz, elektrik alanları içeren ve başa geçirilen beyaz renkli şapkanın bir pil takımına bağlanmasıyla çalışıyor. Üretici firma Novocure, bu cihazla alışveriş yaparken ya da bulaşık yıkarken tedavi görmenin mümkün olduğunu söylüyor. Şapkanın elektrik alanlarını beyne dalga dalga yaymasıyla kanser hücrelerinin bölünmesinin önlenmesi amaçlanıyor.

NovoTTF-100A yetişkinlerde en yaygın görülen beyin kanseri türünü -glioblastoma- tedavi etmek için özel tasarlanmış. Glioblastoma teşhisinden itibaren kemoterapi veya radyoterapi görülse bile hayatta kalma süresi genelde 14 ayı geçmiyor. Ama kemoterapi tedavisi görürken “şapkanın altına da giren” 315 glioblastoma hastasından yüzde 43’ü, iki yıl sonra hâlâ hayatta. Şapka takma denemelerine katılmayanlarda ise hayatta kalma oranı yüzde 29’a iniyor. Glioblastoma tümörleri aldırıldıktan sonra 4 ayda yeniden büyürken “şapkayı takanlarda” bu süre 7.1 aya uzuyor.