Dünya Osteoporoz günü dolayısıyla açıklama yapan Acıbadem Kayseri Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Özgün Erçeltik, yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Osteoporoz düşük kemik kütlesi ve kemik mikro yapısının bozulması sonucu kemik kırılganlığının ve kırık olasılığının artması sorunudur. Özellikle menopozdan sonra kadınlarda görülmekle birlikte erkeklerde, çocuklarda, ileri yaşta her iki cinste de görülebilmektedir. Osteoporozun tanısı kemik ölçümü yöntemi kullanılarak elde edilen değerlere ve kırık varlığına göre konulmaktadır. Osteoporozda kırıklar en sık omurga, el bileği, kalça ve üst kol kemiğinde omuza yakın bölgede görülmektedir. Yine osteoporoz hastalarında ortaya çıkan boy kısalmasının nedeni omurlardaki çökme kırıklarıdır. Bu hastalarda şiddetli bel ve sırt ağrıları görülebilmekte, kamburluk oluşabilmektedir.”

FİZİKSEL AKTİVİTE VE EGZERSİZ EKSİKLİĞİ KEMİK ERİMESİ NEDENİ

Dr. Özgün Erçeltik, osteoporoz hastalığında risk faktörlerinin çoğunlukta olduğunu ve bunlardan birisinin de fiziksel aktivite ve egzersiz eksikliği olduğunu söyledi. Dr. Erçeltik, diğer nedenleri de şöyle sıraladı; Genetik yatkınlık. İleri yaş ve hormonal etkenler. Kemik sağlığı açısından uygun olmayan beslenme tarzı. Olumsuz yaşam koşulları. Fiziksel aktivite ve egzersiz eksikliği. Sigara kullanımı. Kemik sağlığını olumsuz etkileyen çeşitli hastalıklar ile kullanılan ilaçlar gibi etkenler hastalığın ortaya çıkmasında önem taşımaktadır.

OSTEOPOROZ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Dr. Özgün Erçeltik, her hastalıkta olduğu gibi osteoporoz yönetiminde de amaç hastalığın oluşmasını engellemek, eğer hastalık oluşmuşsa ilaç tedavileri ile hastalığın ilerlemesini durdurmak, bunların hiçbiri yapılamamışsa osteoporoza bağlı kırık ile başvuran hastaların alçı veya ameliyat tedavilerini düzenlemek olduğunu söyledi. Erçeltik, “Erken tanı her hastalıkta olduğu gibi osteoporoz içinde hayat kurtarıcı olabilmektedir. Çünkü osteoporoza bağlı kalça kırıkları sonrası ilk bir yıl içinde mortalite (hastanın yaşamını kaybetme oranı) yüzde 70'lere kadar varmaktadır. Bu gibi çok ciddi risklere kendimizi ve yakınlarımızı maruz bırakmamak için 'Uluslararası Osteoporoz Vakfı' tarafından hazırlanan '1 Dakikalık Osteoporoz Risk Testi' ne katılmak ve risk faktörlerimiz mevcut ise hemen ortopedi hekimine başvurmak ilerisi adına ciddi kazanımlara yol açacaktır” dedi.