Yaşanan sorunları en aza indirmenin yollarını anlatan Acıbadem Bursa Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı ve Prof. Dr. Nadir Şener, yaşlılık döneminde yaşamı çokça zorlaştıran kemik erimesi ve eklem kireçlenmesi ile ilgili şunları söyledi:
“Kemik erimesi, kemik ağrılarının yanı sıra kemiklerin küçük düşmeler ve zorlanmalarla dahi kolayca kırılmasına neden olabiliyor. Yaşlılıkta gelişen kırıkların tedavisi daha zor ve uzun sürelidir. Hatta kalça kırığı gibi bazı kırıkların tedavisi ancak ameliyatlarla mümkün. Bugün kemik erimesine bağlı gelişen kırıkların tedavisi sırasında gelişen sorunlar ölüm sebeplerinin ön sıralarında yer alıyor. Ayrıca diğer önemli bir sorun da eklem kireçlenmesi. Eklem kireçlenmesinde eklemlerin kayganlığını sağlayan kıkırdak yüzey aşınıyor ve eklem hareketleri ağrılı ve kısıtlı hale geliyor. Eklem kireçlenmesi ilerledikçe hastalar merdiven dahi çıkamayacak duruma gelebiliyor veya gece uyuyamayacak kadar ağrılı olabiliyorlar. Beraberinde eklemlerde çarpıklıklar ve şekil bozuklukları da gelişebiliyor.”

YAŞLANMANIN GETİRDİĞİ OLUMSUZLUKLARI ÖNLEYEBİLİRSİNİZ

Yaşlanmanın beraberinde getirdiği olumsuzlukları ertelemenin kişinin kendi elinde olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Şener, egzersiz, güneş ışığı ile kalsiyum, protein ve D vitamini yönünden dengeli beslenmenin kemik erimesini önlemek için ilaçla tedavi yöntemlerinden daha etkili olduğunu kaydetti. Şener, eklem kireçlenmesinden korunmak için çok kilolu olmamak, eklemleri çarpma burkulma gibi travmalara maruz bırakmamak ve düzenli egzersizlerle kasları güçlü tutmak gerektiğini ifade etti.

Tıbbın günümüzde yaşlılık sorunlarının çoğuna çözüm getirebildiğini belirten Şener, şu bilgileri paylaştı: “Kemik erimesi tedavisinde koruyucu yöntemlerin yanı sıra erimeyi önleyen ve kemik oluşumunu uyaran ilaç tedavileri bulunuyor. Eklem kireçlenmesinde ise tedaviye adale güçlendirici egzersizler, ağrı kesici ve kıkırdak geliştirici ilaçlar, kilo verme ve fizik tedavi yöntemleri ile başlanıyor. Hastalığın ilerlediği ve bunların yetersiz olduğu noktada cerrahi girişimler gerekebiliyor. Tüm bu tedaviler yeterli olmadığında ise artroskopi gibi eklem içinin temizliğini sağlayan basit girişimler veya eklem protezi gibi eklemin yeniden yapılandırıldığı büyük girişimler gerekiyor.”