31 Ekim 2014 Cuma

Kepek ekmeği yerine, tuzsuz ekmek tüketin

Şifa Üniversitesi Dahili Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı ve İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Cirit, kepek ekmeği yerine tuzsuz ekmek alınması konusunda vatandaşı uyardı

27 Aralık 2012 Perşembe 16:03
Kepek ekmeği yerine, tuzsuz ekmek tüketin
5 -->
Gülçin Karaegemen- Sağlık Muhabirleri Derneği (SMD) İzmir Temsilcileri üyeleri ile Şifa Üniversitesi Dahili Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı ve İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Cirit ile bir araya gelerek tuzun sağlığa zararları ve tuz tüketimini önlemek için alınması gereken önlemler hakkında konuştu. Şifa Hastanesi'nde yapılan toplantıda konuşan Cirit, Türkiye'de evde yemek kültürünün olmasına rağmen tuz tüketim oranının Avrupa ülkeleri ve Amerika'dan yüksek olduğuna dikkat çekti. Türkiye'deki ekmekte 1.5 gram tuz bulunduğunu belirten Cirit, "Normal veya kepek ekmeği almayın, tuzsuz ekmek alın. Tuzsuz ekmek üreten fırınların sayısı artırılmalı" dedi. Cirit, tuzun inme (beyin kanaması), kemik erimesi, yüksek tansiyon, böbrek yetmezliği, mide kanseri riskini arttırdığını da vurguladı.

'Çocuklarımızı düşünelim'

Türk halkının günde ortalama 19 gram tuz tükettiğini vurgulayan Cirit, "Günde 27 gram tuz yiyen var. 27 gram tuzlu sofraya her yaş grubundan çocuklar da oturuyor. Asıl tehlike burada. Biz bunun farkında değiliz. Anjiyo olan hasta yaşı her geçen gün düşüyor. Bu hastalıklar çocukluktan geliyor. 0-6 ay arası çocuklar 1 gramdan düşük, 11 yaş ve üstü çocuklar ise günlük 6 gram tuz almalı. Masada tuzluk olmamalı. Kendimizi düşünmüyorsak çocuklarımızı düşünelim" diyerek ailelere uyarılarda bulundu.


Ürünlerin tuz oranlarına bakın

"Tuzlu yersek yılda yüzde 1 kemik kaybı oluşuyor" diyen Cirit, tuzun obeziteye de etkisi olduğunu vurguladı. Cirit, "Tuzun iştah ve susamayı arttırması dışında, şekerli sıvı alımını da artırıyor. Tuzlu yememiz meşrubat firmalarının işine geliyor. Marketten ürünleri alırken tuz oranlarına bakılmasında yarar var" dedi. Cirit, vatandaşlara şu önerilerde bulundu:

*Yemeğin tadına bakmadan tuzluğu elinize almayın.

*Yemeği pişirirken, pişirdikten sonra tuz atmayın.

*Tuzu azaltılmış peynir yiyin.

*Yapay tuz böbrek fonksiyonları bozuk olanlar için çok risk taşıyor.

*Konserve, turşudan uzak durun.

*Etleri, sarımsak, sirke limon suyu ile terbiye edin.

*Hazır yufka ve tatlı bisküviler de tuz içerir bunu bilin.

*Tuzlu yiyecek su tutuyor.

6 -->

YORUM YAZ

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.

      Yorumlar
      Toplam 1 yorum mevcut

    • mustafa çakı 2 yıl önce yorumlandı

      hem kepekli hem tuzsuz ekmek veya tuzsuz tam buğday ekmek tüketilemez mi

    GAZETE MANŞETLERİ
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    üçüncü -->
    E-GAZETE
    SENDE YAZ
    Ziyaretçi Defteri

    Siz de yazmak istemez misiniz?

    ARŞİV

    banner160

    banner201