Dünyanın saygın sağlık dergilerinden Lancet, fiziksel hareketsizlik hakkında hazırlanan küresel araştırmayı yayımladı. Harvard Üniversitesi, Boston Üniversitesi ve Güney Carolina Üniversitesi’nde görevli uzmanların yanısıra Finlandiya’dan çalışmalara dahil olan bilim adamları Lancet için özel olarak hazırlanan araştırmada hareketsizliğin insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğini açıkladı. Araştırmada, “Hareketsizlik insan ömrünü kısaltıyor. Sadece 2008 yılında yaşanan 57 milyon ölümün 5.3 milyonu hareketsizlikten kaynaklanıyor” sonucu çıktı. 122 ülkenin sağlık verilerini inceleyen bilim adamları, her ülke için detaylı bilgiler verdi.

Kanser nedeni


Toplumda sağlıkla ilgili durumların dağılımını ve görülme sıklıklarını inceleyen epidemiyoloji alanında yapılan araştırmada Türk insanı en hareketsiz topluluklar arasında yer aldı. 1823 yılından beri yayın yapan Lancet dergisindeki araştırmaya göre Türkiye’de fiziksel hareketsizlik, koroner kalp rahatsızlıklarının yüzde 9’una, tip 2 şeker hastalığının ise yüzde 11’ine neden oluyor. Türkiye’de görülen göğüs kanseri ve kolon kanseri vakalarının yüzde 16’sından hareketsizliği sorumlu tutan uzmanlar Türkiye’de meydana gelen ölümlerin yüzde 15’inin fiziksel aktivite ve spor yapmamak olduğunu belirledi. Türkiye bu oranlarla özellikle Avrupa ülkeleri arasında en kötü sonuçlardan birini elde etti. Hareketsizliğin sebep olduğu ölüm oranı sadece Sırbistan (Yüzde 18) ve Malta’da (Yüzde 19) Türkiye’den daha yüksek.

Türkler hareket etmiyor

Elde edilen verileri kullanan bilim adamları, dünyada hareketsizliğin ortadan kalkması durumunda sağlık şartlarının iyileşeceğini açıkladı. Rapora göre Türkiye’de spor ve fiziksel aktivite artarsa yaşam süresi ortama 1 yıl artar. Türkiye’de ortalama yaşam süresi 73 yıl. Brezilyalı bilim adamı Pedro Hallal ise en tembel ülkeleri başka bir araştırmada ortaya çıkardı. Pelotas Federal Üniversitesi Epidemiyoloji bölümünde görevli olan Profesör Hallal, Türkiye’de yaşayanların yüzde 56’sının hareketsiz bir yaşam sürdüğünü açıkladı. Hallal’ın araştırmasına göre en hareketli toplum yüzde 84’lük oranla Yunanistan. Türkiye’yi ise İngiltere, Sırbistan ve Malta takip ediyor. (Vatan)