"Kronik Hastalıkları Önleme (Preventing Chronic Disease)" dergisinde yayımlanan araştırma, diğer hayvanlara oranla insanlarla çok daha başarılı iletişim kurabilen köpeklerin, çocukların duygusal gelişimine büyük katkıda bulunduğunu ortaya çıkardı.

New York'taki Bassett Tıp Merkezi'nde, 6 ila 7 yaşlarında 643 çocuğun katılımıyla yapılan araştırmaya göre, çevrelerinde köpeklerin varlığı, çocukların kaygı düzeyini önemli oranda azaltıyor.

Buna göre, araştırma sırasında ailelere çocuklarının beden kitle endeksi, sağlık durumu, fiziksel aktiviteleri, TV, bilgisayar ve tablet kullanım sıklığı, herhangi bir korkusu olup olmadığı, toplumsal ilişkileri ve evlerinde hayvan besleyip beslemedikleriyle ilgili sorular soruldu. Katılımcılarla bire bir zaman da geçiren araştırmacılar, çocukların çeşitli durumlara verdikleri duygusal tepkileri gözlemledi.

Bunlar sonucunda araştırmacılar, evlerinde köpek beslemeyen çocuklarda kaygı düzeyini ortalama yüzde 21 olarak belirlerken, aynı oran, evlerini dört ayaklı dostlarıyla paylaşan çocuklarda yarı yarıya az çıktı.

Köpek sahibi çocuklarda kaygı düzeyi yüzde 12 olarak hesaplandı.

Köpekler, çocuklarda olumlu hormonal değişim yaratıyor

Araştırma, köpek sahibi olmanın, çocuklarda hormonal değişikliklere de yol açtığını gösterdi.

Araştırmacılar, dört ayaklı dostları olan çocukların "aşk hormonu" olarak da bilinen, sosyal bağların kurulmasında etkili olan oksitosini daha fazla salgıladığını ortaya çıkardı.

Bunun yanında, köpeklerle haşır neşir çocuklarda, kan basıncı ve şekeri yükselten, bağışıklık sistemini baskılayan kortizol düzeylerinin diğerlerine oranla daha düşük olduğu görüldü.

"Köpekler, çocukların toplumsal uyumuna yardımcı oluyor"

Araştırmayı yöneten Dr. Anne Gadomski, "Çocuklarla tüylü dostları arasında son derece kuvvetli bir bağ var. Araştırmaya katılan köpek sahibi çocuklar, kendilerini en çok köpeklerinin yanında rahat ve özgüvenli hissettiklerini dile getirdi. Köpekler, aynı zamanda sosyal katalizör görevi görerek çocukların toplumsal ortamlara kolayca uyum sağlamasına da yardımcı oluyor" dedi.

Araştırmacılar, ailelerin gelir seviyesinin ise sonuçları etkilemediği kaydetti.

Daha önce yapılan araştırmalar, insanoğlunun en iyi dostu olarak da tanımlanan köpeklerin, çocukların duygusal bağlılık geliştirmesine yardımcı ettiğini, ruh sağlıklarını katkıda bulunduğunu, bağışıklık sistemlerini güçlendirdiklerini ve gelişim bozuklukları riskini azalttığını ortaya çıkarmıştı.