Ölen kişinin Türkiye'ye giriş yaptığı uçaktaki yolcu ve mürettebatın bilgilerine ulaşılarak Türk vatandaşlarının aile hekimlerine, yabancı uyrukluları ise konsolosluklara bildirme çalışmalarının sürdüğü belirtilen açıklamada;

"Hatay nüfusuna kayıtlı olup, Suudi Arabistan'a çalışma amacıyla giden bir vatandaşımız Türkiye’de tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmiştir. Hastadan alınan örneklerin Bakanlığımız Halk Sağlığı Kurumu Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarında yapılan analiz sonucuna göre söz konusu hastanın MERS virüsü taşıdığı tespit edilmiştir. Yapılan araştırma sonucunda S. Arabistan'da çalışan hastanın, Türkiye dönüşü öncesinde son 10 gündür devam eden sağlık şikayetleri olduğu saptanmış olup, 06.10.2014 tarihinde Türkiye’ye döndüğü ve uçaktan indikten sonra doğrudan özel bir sağlık kuruluşuna başvurduğu bilgisi alınmıştır. Durumunun ağır olması sebebi ile yoğun bakım şartlarında tedavisi yapılan hastamız 11.10.2014 tarihinde hayatını kaybetmiştir. Hastadan alınan örneklerin Ankara’daki Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarı’nda incelenmesi sonucu hastanın MERS-CoV olduğu 17.10.2014 (bugün) anlaşılmıştır.’’ denildi.

"HASTAYLA TEMASLI KİŞİLERİN TESPİT EDİLMESİ İÇİN ÇALIŞMA YAPILIYOR"

Hastanın MERS virüsü taşıdığı tespit edildikten sonra derhal Hatay Halk Sağlığı Müdürlüğü ile temasa geçildiği ifade edilen açıklamada, hastanın ailesi ve sağlık personeli dahil tüm temaslı kişilerin tespit edilerek gerekli bilgilendirmenin yapılması istendiği belirtildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi; "Ayrıca, Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğümüze de durum bildirilmiş ve hastanın S. Arabistan'a bağlı özel bir havayolu şirketine ait tarifeli yolcu uçağı ile ülkemize giriş yaptığı uçaktaki yolcuların bilgileri istenmiştir. Söz konusu uçak mürettebatına, yolcu listesinde yer alan tüm yolculara ulaşmak üzere gerekli çalışmalar başlatılmıştır. Hatay Halk Sağlığı Müdürlüğümüz Türk vatandaşlarını aile hekimlerine, yabancı uyrukluları ise konsolosluklara bildirme çalışmalarına devam etmektedir. Bakanlık olarak bu sürecin tüm aşamaları bilgi ve kontrolümüz dahilinde planlanmıştır ve takibi de titizlikle yapılacaktır. Bu sebeple siz değerli basınımızın da halkımızda gereksiz korku ve panik oluşturulmaması için gerekli hassasiyeti göstereceğine inanıyoruz. Bilgilerinize sunulur."