Türk Gastroenteroloji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Serhat Bor, "midede asit salgılanmasını engelleyen ilaçların yüzde 96 böbrek yetmezliğine neden olduğu" şeklindeki haberlere ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Bor, Türkiye'de geçen yıl 60 milyon kutu mide asit salgılanmasını engelleyen proton pompası inhibitörü (PPİ) kullanıldığını ifade etti.

Serhat Bor, JAMA Intern Med. Dergisi'nde, söz konusu ilaçları 5 yıl boyunca kullananlarda kronik böbrek hastalığına yakalanma riskinin yüzde 28, böbrek rahatsızlığı yaşama olasılığının yüzde 96 arttığına ilişkin çalışmanın yayımlandığını hatırlattı.

Çok sayıda yan etkiye neden olmakla suçlanan PPİ ilaçlarının yıllar içinde bu iddiaların çoğundan "beraat ettiğini" belirten Prof. Dr. Bor, şunları ifade etti:

"Bu çalışmada çok sayıda sorgulanacak husus vardır ve yazarlar da bunu açıkça belirtmişlerdir. 'Yüzde 96' rakamı istatistiksel bir türetmedir, doğru değildir ve konu ileri derecede abartılmıştır. Çoğunluğu yaşlı olan çalışma grubunda PPİ ilaçları zaten böbrek yetmezliği yönünden riskli hastalar kullanmaktadır. Bu hastalar çok sayıda yandaş ilaç da almaktadır. Bir grup hasta çalışma öncesinde de bu ilaçları almaktadır, fakat bu konu değerlendirmeye dahil edilmemiştir. Bu örnekler çoğaltılabilir. Çok sayıda yöntemsel sorunu barındıran tek bir çalışmadan yola çıkılarak abartılı sonuçlara ulaşılmamalıdır."

Bu ilaçların düşük de olsa risk yarattığı belirlenen kemik erimesi hastalığı döneminde dahi kesilmemesi gerektiğini kaydeden Serhat Bor, "Çünkü risk çok düşüktür. Aynı durum böbrek yetmezliği çalışması için de geçerlidir." ifadelerini kullandı.

 PPİ mide asit salgısının rol oynadığı hastalıkların tedavisinde "altın standartlarda" ilaçlar olduğunu belirten Bor, "Hastalarımızın bu haberler nedeniyle ilaçlarını kesmeleri, geri dönüşü olanaksız zararlara yol açabilir. Önerilerimiz, tüm ilaçların kullanımında önerilenler ile aynıdır. Doktorunuza danışmadan PPİ kullanmayınız, gereksiz nedenlerle ve uzun süreli PPİ kullanımından kaçınınız. Tek bir çalışmanın sonuçlarından yola çıkarak, doktorunuza danışmadan ilacı kesmeyiniz." değerlenmesinde bulundu.