Peki, Ortak Sağlık Güvenlik Birimi nedir ve hangi alanlarda kullanılmaktadır? Ortak Sağlık Güvenlik Birimi, çeşitli alanlarda hizmet sunan firma ve işyerlerinde çalışanların sağlık ve güvenliğini koruma altına almak ve analiz etmek adına kurulan özel bir birimdir. Bu birim, işyerlerinde bizzat işyeri yöneticileri ya da yetkilileri tarafından kurulmaktadır. İsteyen firma ve işyerleri bunun için resmi danışmanlık firmalarından yardım alabilirler.

Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (OSGB), giderek yaygınlaşan bir alt birim olarak dikkat çekmektedir. İşyeri hekimi, sağlık personeli ve iş güvenliği uzmanından oluşan OSGB bünyesinde bir de sorumlu müdür yer almalıdır. Sorumlu müdür, OSGB çalışmalarını Sağlık Bakanlığı’na iletmekle ve yapılan çalışmaları koordine etmekle yükümlüdür. OSGB bünyesinde çalışanlar arasından en az bir kişinin olması da son derece önemlidir. Böylece OSGB çalışanları ile işyeri çalışanları arasında daha kolay etkileşim sağlanabilir. Söz konusu çalışan, OSGB çalışmaları hakkında bilgilendirilmelidir. Gerekli durumlarda diğer çalışanlara bilgi vermekle yükümlü personel, böylece koordinasyonda önemli bir görev üstlenmiş olur.

İşyerlerinde sağlık ve güvenlik koşullarının iyileştirilmesi için bazı ek çalışmalar da yürütülmektedir. Buna örnek olarak son zamanlarda en çok kullanılan işyeri uygulamaları arasında bulunan mobil sağlık hizmetlerini verebiliriz. Mobil sağlık hizmetleri, yapı olarak Ortak Sağlık Güvenlik Birimi’ne benzer nitelikler taşımaktadır. Ortak Sağlık Güvenlik Birimi gibi sağlık personellerinden meydana gelen bu birimde tıbbi tetkik ve tahliller yapılmaktadır. Sağlık Bakanlığı tarafından mobil sağlık ruhsatı almaya hak kazanan işletme ve firmalar, mobilize edilmiş sağlık hizmetlerini işyerlerinde verebilirler. Bunun için gerekli sağlık çalışanlarının ve fiziksel donanımların işyerinde bulunması şarttır.

Mobil sağlık hizmetleri, bazı laboratuvar testlerinin yapılmasını gerektirmektedir. Böbrek fonksiyon testleri, idrar tahlili, kan tahlili, kan grubu ölçümü, gerekli durumlarda kan değerlerine bakılması, karaciğer fonksiyon testleri, kan şekeri ölçümü ve bu gibi tahlil ya da ölçümler mobil sağlık hizmetleri dâhilindedir. Laboratuvar testine gerek olmadan yapılan fiziksel testler de mobil sağlık dâhilinde yer alır. Bu gibi testler, daha çok ayaküstü yapılmaktadır.
İşyerlerinde verilen mobil sağlık hizmetleri, az önce bahsettiğimiz gibi gerekli durumlarda laboratuvar ortamına taşınabilir. Kullanılan laboratuvarda kaçak olup olmadığı, söz konusu laboratuvarın yapılacak testler için uygun olup olmadığı, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) ve Sağlık Bakanlığı ortak çalışmaları sonucunda belirlenir. Buna göre ruhsat almaya hak kazanan işletme ve firmalar, mobil sağlık uygulamalarının yürütülmesine başlayabilirler. Ruhsat almaya hak kazanamayan işletme ve firmalar, eksiklerini giderdikten sonra yeni bir başvuru yapabilirler. Ruhsat almadan ya da başvuru esnasında mobil sağlık hizmeti sunulamaz.

OSGB ve mobil sağlık hizmetleri, işyerlerinde çalışanların güvenliğini sağlamak ve sağlıklarını korumak adına önemli işlevlere sahiptir. Bu gibi birimler devletin yetkili mercileri tarafından denetlendiklerinde daha sağlam hale gelirler. Devletin denetleme mekanizması ne kadar iyi çalışırsa işyerlerinde kurulan bu gibi sağlık ve güvenlik birimlerinin yeterliliği de o derece artar. İşverenlerin de bu gibi konularda gereken hassasiyeti göstermeleri gerekir. İşçi sağlığı ve güvenliği her şeyden önce gelmektedir ve bunu sağlamak için gereken çalışmaların büyük dikkatle ve titizlikle yönetilmesi gerekir. Çalışanların sağlığını koruma altına almak ve onlara güvenli bir iş ortamı sunmak yasal bir yükümlülük olmanın yanı sıra onların performansını tetikleyici bir atılım olacaktır. Çalışanlar, söz konusu çalışmaların düzenli bir şekilde yürütülmesi durumunda daha özverili bir biçimde çalışabilirler.