Probiyotikler, vücuda yeteri kadar alındığında, yararlı mikro-organizmalardır. Midenin asit ortamından bağırsaklara ulaşarak orada üremeye devam ederler. Bağırsaklarda olan bu mikro organizma topluluğuna bağırsak florası denir. Bu bakteriler mayalarda olabilir ama çoğunlukla bakteri olarak adlandırılır. Bağırsaktaki zararlı bakterileri azaltıp, faydalı bakterileri çoğaltır ve böylece bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde yardımcı olurlar. Bakteri dengesinin korunması açısından önemlidir. Bir hastalık, yetersiz beslenme, alkol, sigara veya stres nedeniyle bu denge bozulduğu zaman, özellikle yoğun antibiyotik kullanımı sonrası, probiyotikler bağırsakları toparlayıcı etki gösterir. Vitamin ve minerallerin emilimini kolaylaştırırlar. Ayrıca bağırsakların ve sindirim sisteminin çalışmasını sağlarlar. Karaciğer ve böbreğin yükünün azaltılmasında yardımcı olurlar.

Doğada iki çeşit bakteri bulunur. Biri patojen bakteriler, diğeri vücudumuza özellikle sindirim sistemimize yararlı bakterilerdir. Patojen bakteriler, yani zararlı bakteriler, her yerde yaşayabilir. Fakat yararlı bakteriler sadece bağırsaklarda yaşarlar. Bu bakteriler sindirim sistemiminin çalışmasına yardımcı olurlar.

Hastalanıldığında alınan yoğun antibiyotikler sonucu, patojen bakteriler ölürken, beraberinde vücuttaki yararlı bakterilerde ölür. Böylece sağlık soruları başlar. Probiyotik gıdaların kullanımı, yararlı bakterileri tekrar harekete geçirerek, sindirim sistemini düzene sokar.

Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Laktik asit, Bifidus regularis gibi bakteriler bağırsakta bulunan vücuda yararlı bakterilerdir. Hazımsızlık, mide sorunları, gaz ve diare(ishal) gibi sağlık sorunlarını önler. Probiyotikler, hastalık sonrası hızlı bir şekilde iyileşmeye yardımcı olur. Kilo kontrolü sağlar. Kandaki şeker ve kolestorol seviyesinin dengelenmesinde yardımcı olur. Solunum ve idrar yolu enfeksiyonlarını engeller. Probiyotik gıdaların düzenli kullanımı; başta kolon kanseri ve diğer kanser türlerini engeller.

‘Yaşam için canlı, uygun’ anlamına gelen Probiyotik; doğal yolla birçok besinden alınabildiği gibi takviye besinler aracılığıyla da alınabilir. Sindirim sistemini düzenleyen probiyotikler rahat kullanımıyla birçok kişi için tercih sebebidir.

Süt ürünlerinde çoğunlukla bulunan probiyotik, peynir, yoğurt, bir tür mayalanma (fermente) yoluyla elde edilen kefir, ayran, keçi sütü; vücudu probiyotikler bakımından zenginleştirerek, hastalıklarla mücadele edebilmemizi sağlar. Beta karoten, demir, kalsiyum, A vitamini, B1, B2 ve C vitaminleri açısından besin değerleri yüksek olan pastörize edilmemiş lahana turşusu ve ayrıca salatalık turşusu doğal probiyotikler açısından zengindir. Bunların yanı sıra; zeytin, nar ekşisi, şalgam, sirke, boza gibi gıdalarda doğal probiyotiklerdir.