PRP nedir?

PRP’nin İngilizce açılımı Platelet Rich Plasma yani platelet (trombosit) yönünden zenginleştirilmiş plazmadır. PRP bu uygulamanın ve tedavi yönteminin kısaltılmış adıdır. PRP işleminde hastadan az bir orandaki kan alınır, özel bir tüp içerisine konulur ve santrfüj uygulanmasından sonra kanın bileşenlerine ayrıştırılması sağlanır yapılan bu santrifüj işlemi sonrasında ortaya düşük miktarlarda platelet yönünden zenginleştirilmiş plazma yani PRP çıkar, elde edilen bu PRP kanın alındığı aynı kişiye enjekte edilir ve hedeflenen bölgedeki PRP tedavisi yapılmış olunur. Bir nevi, cilt bakım prosedürü hastanın kendi genetiğiyle yapılmış olur.

PRP uygulaması klasik cilt bakımları ile kombine de kullanılabilmektedir. Ayrıca enjekte edilem yönteminin yanı sıra dermaroller uygulaması ile de gerçekleştirilebilir.

PRP Uygulamasındaki hedef nedir?

Plateletler ya da bir diğer ismiyle trombositler insan vücudundaki hasar almış dokuların onarılması ve eski doğal durumlarına dönmesini sağlamak amacıyla ihtiyaç duyulan büyüme unsurlarını bünyelerinde bulunduran özel kan bileşenleridir. İnsan vücudundaki doku bileşenlerinde herhangi bir etkiye bağlı olarak bir hasar meydana geldiğinde kandaki plateletler yani rombositler hasar alan dokuya toplanırlar ve bu bölgede bir onarım mekanizması oluştururlar. PRP tedavisinin amacı tedavi amacıyla hedeflenen dokulara normal kan dolaşımı sayesinde aktarılabilecek olan plateletten çok daha fazlasını dışarıdan bu dokuya aktarmaktır. Bu sayede tahip olmuş dokunn onarımı son derece etkili ve hızlı bir şekilde gerçekleşir ve tamamlanır, bu durumun ana nedeni PRP yöntemi ile elde edilen trombositlerin (platelet) yoğunlukları kandaki bulundukları orandan 2 ile 4 kat arasında fazla olmasıdır.

Bakınız : Cilt Bakımı Ankara

Ciltte meydana gelmiş bir hasarın en etkin, hızlı ve doğal bir şekilde onarılmasını sağlayacak yapı yine deri ve cildin ait olduğu sistemin bir parçasıdır, bu sebepten dolayı PRP (platelet rich plazma) tekniği damarlarda dolaşan bu büyülü sisteme hareket ve ive veren bir yöntem olarak geliştirilmiştir.

Estetik Amaçlı Uygulamalarda PRP Kullanımı

PRP estetik ve antiaging alanında aşağıdaki alanlarda kullanılmaktadır :

  1. Cilt Gençleştirme

  2. Doku Yenileme

  3. Yara, Yanık ve Ameliyat İzlerinin Giderilmesi

  4. Leke Tedavisi

  5. Cerrahi İşlemler Sonrası Hızlı İyileşme

    Unutmamak gerekir ki; PRP tedavisi kök hücre tedavisi değildir. Kök hücre tedavisi kişiden alınan otolog hücrelerle yapılırken; PRP için kan alınması yeterlidir.

PRP Başka Hangi Alanlarda Kullanılır?

PRP tedavisi; antiaging ve estetik sektörünün yanı sıra; ortopedi alanında sıkça kullanılmaktadır. Doku iyileşmesinde olduğu gibi, kemik ve kıkırdak iyileşmesini hızlandırır. Bir de diş tedavilerinde hızlı ve sağlıklı iyileşmeyi sağlamak için kullanılan, PRP ile benzer şekilde santrifuj işlemiyle elde edilen PRF uygulaması (Platelet Rich Fibril) vardır.

PRP Uygulamasının Fiyatları Nasıldır?

T.C Sağlık Bakanlığı onayı ve gözetiminde faaliyet gösteren klinik ve merkezlerin internet sayfalarında bu ve benzeri uygulamalar ile ilgili olarak fiyat belirtmeleri yasal düzenlemeler çerçevesinde önlenmiştir. Dolayısıyla bu PRP (platelet rich plasma – platelet yönünden zenginleştirilmiş plazma) uygulaması ve tedavisi hakkında daha detaylı bilgi almak ve bu uygulamanın fiyatları konusundan bilgilendirilmek için kliniğiniz ve uzman hekiminizle irtibata geçmeniz gereklidir.

Detaylı bilgi için : Tunalı Güzellik Salonu