Esin Gençel-  Park Sima Genel Müdürü ve Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülşen Altın Ramazan ayında imsak ve iftar saatleri arasında 16 saati aşkın süreyle oruç tutulaçağını belirterek, oruç tutacaklara altın değerinde tavsiyelerde bulundu. Altın, "Maş fasulyesi, nohut, mercimek, kuru börülce doygunluk hissi sağlıyor. Bu besinler, lif bakımından zengin ve şeker içeriği düşük besin gruplarıdır. Beslenmede bu besinlere yer verildiğinde hem sindirim sisteminizi çalışmasını sağlarken kandaki şeker seviyelerini dengede kalmasına yardımcı olur" dedi.

Altın, oruç tutan herkesin sağlığı açısından mutlaka sahura kalkması gerektiğini belirterek, "Uykuları bozulmasın ya da kilo alırım diye düşünenleri uyarmak istiyoruz. Sahur yapmadan oruç tutmak kişilerde yorgunluk, baş ağrısı, dikkat azalması, stres, metobolik hızda azalma, hipoglisemi problemlerini arttırmaktadır. Aç kalma süresi 16 saat iken sahura kalkılmayan zamanlarda daha da artmaktadır. Kişinin açlık süresi arttığı için kan şekeri daha erken saatlerde düşer ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olur" diye konuştu.

Altın sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Orucunuzu açarken içeceğiniz suyun içine bir tatlı kaşığı bal koymanız çok fayadılıdır. Bal besin değerleri açısından önemli bir kalsiyum kaynağıdır. Hem mideyi rahatlatır hem de uzun süre aç kalmış kişilerin kan şekerlerini daha kolay düzenler. Haşlanmış olarak tüketilmesini önerdiğimiz yumurta insan vücudunda sentezlenemeyen aminoasitleri ayrıca A, D, E ve B grubu vitaminleri bünyesinde bulundurmaktadır. Bamya tohumu önemli bir beslenme elemanıdır. Bol miktarda lif bulunduğu için 1 tatlı kaşığı bamya tohumu Ramazanda yaşanan kabızlık sorununu gidermek için yeterli olacaktır. Çorba içmek isteyenler için demir ve protein açısından zengin olan koyu bir mercimek çorbasını tercih etmek gerekir. Tuzsuz peynir, haşlanmış yumurta, süt, sebze yemeği, kan şekerini düzenlemek için içine bir yemek kaşığı kepek koyulmuş ev böreği bizim tercih edeceğimiz yiyecekler arasında bulunuyor. Mevsim sebzesi olan semizotu ise Omega 3, Demir ve C vitamini içeriyor. Gün içinde kan şekerinin düşmesini ve uzun süreli açlık sonrası iftarda aşırı besin tüketimini engellemek için sahurda yavaş sindirilen ve protein içeriği yüksek gıdalar tüketilmelidir. Sahurda peynir, yumurta, süt, yoğurt ana besinler olmalıdır. Karbonhidrat kaynağı olarak ise esmer ekmek, tam tahıllı ekmek ve çavdar ekmeği, bulgur, esmer pirinç pilavı öncekili olarak tercihleriniz arasında yer alabilir."

İftar ile sahur arası 2-3 lt su içilmeli

Bütün gün aç kalıp oruç tutan kişilere iftar yemeğinde rahatsızlanmamaları için yavaş ve küçük porsiyonlar halinde sık aralıklarla tüketmelerini öneren Altın, "Önce yavaş yavaş çorbasını içen kişi 5-7 dakika ara vermeli. İftar ve sahur sofralarının 30-40 dakikadan az olmaması gerekiyor. İftar ile sahur arası 2-3 lt su içilmelidir. Öte yandan uzun süreli aç kalan kişilerin vücutlarında mineral dengesi de bozulabilmektedir. Ramazan Pidesi lezzetli ama kişilerin onun yerine tam çavdar ekmeğini tercih etmesini öneriyoruz" dedi.