İzmir Valiliği Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Bediha Türkyılmaz, Ramazan ayı için şu önerilerde bulundu:

Çok ayrıntılı tıbbi bilgilere gerek kalmadan, Ramazan’da Beslenme konusunda genel olarak oruç tutan herkesin bildiği birkaç yalın kural vardır.

Bunlara göz atacak olursak;
*İftar açarken yemek sıralamasına dikkat edilmeli, öncelikle hafif yiyecekler tercih edilmeli, ağır yemeklerle başlanmamalı. Kızartma ve yağlı besinler yerine, ızgara, haşlama, buğulama yöntemleri kullanılarak pişirilmiş hafif yemekler tercih edilmeli.

*Çok hızlı yemek, kan şekerini birden bire yükselteceğinden ve yalancı doymuşluk hissi vereceğinden daha yavaş yemeye dikkat edilmeli, çok kısa sürede büyük porsiyonlar tüketilmemelidir.
*Mutlaka sahura kalkılmalı, sahurda hafif besinler tüketilmelidir.
*Günde 2-2.5 litre sıvı ihtiyacımızı karşılamak amacıyla yeterli miktarda su tüketilmeli.
*Kan şekerini birdenbire yükselten karbonhidrat oranı yüksek besinler yerine, posa miktarı yüksek kepekli ürünler tercih edilmelidir.
*Tatlı olarak hamurlu ağır tatlılar yerine sütlü hafif tatlılar tercih edilmelidir.
*Ara öğün olarak meyve en iyi tercihtir.
*İftarda yemek çeşidi seçimi konusunda her grup besinden dengeli bir birleşim yapılmaya özen gösterilmelidir.
*Dışarıdan sipariş edilen yağ ve karbonhidrat oranı yüksek hazır besinler yerine, birçok besin değerini barındırma potansiyeli yüksek olan geleneksel bir özenle, düşük ısıda pişirilen, besin değerlerini yitirmemiş yemekler tercih edilmelidir.
*Bastırılmış açlık duygusunun yarattığı “her şeyden birden yeme isteği” dengelenmeli,  bu isteği abur cubur yiyeceklerle gidermek yerine, besin değeri yüksek yalın yiyecekler tercih edilmelidir.

Bu yıl Ramazan ayının ülke genelinde çok sıcak yaz günleri olan Temmuz sonu Ağustos başı dönemine denk gelmesi, orucun susuzluk boyutunu sağlık açısından daha çok ön plana çıkarmakta. Sahurda çok su içilmeli, susatan yiyeceklerden uzak durulmalıdır. İftarda su içerken dikkat edilmeli, birden bire koca yudumlarla su içmek mide spazmına neden olabilir.  Bu yüzden yavaş yavaş, su içilmelidir.

Ramazan’da ilk günler beslenme düzenindeki değişimin yarattığı çeşitli sindirim sistemi olumsuzlukları, yeterli ve dengeli beslenmenin Ramazan ayına adaptasyonu ile giderilebilir. İftarda tıka basa yemek yerine az az sık sık yemek alışkanlığı kazanmak faydalı olacaktır.
Sahurda hazımsızlık yapacak çok ağır yiyecekler yerine kahvaltı tarzı hafif yemekler yenilmelidir.