Uzm. Dr. Doksöz, “Doğuştan kalp hastalıkları anne karnındaki bebekte, gebeliğin 16'ncı haftasından itibaren 5-30 dakikada yüzde 80-98 oranında saptanabiliyor ve özellikle ritim bozukluğu gibi hastalıklar anne karnında tedavi edilebiliyor. Bazı kalp problemleri için doğumdan sonra düzeltilmek amacıyla önlem alınabiliyor. Fetal eko tetkiki bu açıdan önemli" dedi.

'Doğumsal kalp hastalığı' teriminin, kalbin yapısal bozukluklar başta olmak üzere, genel olarak gebeliğin başlangıcından itibaren kalbin geliştiği ilk 8 haftada ortaya çıkan defektleri ifade ettiğini belirten İzmir Kent Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Dr. Önder Doksöz, anne adaylarına önemli uyarılarda bulundu. Canlı doğan bebeklerde en sık görülen ve en ağır anomalilerin doğumsal (konjenital) kalp hastalıkları olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Doksöz, canlı doğan her 1000 bebeğin 8-10'nunda doğumsal kalp hastalığı görüldüğüne dikkat çekti.

HER BİN BEBEKTEN 8-10'UNDA GÖRÜLÜYOR

Doğumdan önce, anne rahmindeki ceninler göz önüne alındığında hastalığın görülme sıklığının daha yüksek olduğunu belirten Uzm. Dr. Doksöz, şunları söyledi:

“Çünkü gebelik sırasındaki düşüklerin büyük bir bölümü, hayatla uyuşması mümkün olmayan kalp gelişim bozukluklarından kaynaklanmaktadır. Bu bebeklerin yarısı yaşamlarını kaybetmekte ve yaşayanlarda da karmaşık cerrahi müdahaleler gerekmektedir. Anne karnında ve çocuklukta, kişinin kalp hastalıklarından korunması kişinin kendi elinde değildir. Bu dönemdeki hastalıkların daha çok genetik geçiş ve dış etkenlerden kaynaklanan kalp hastalıkları olduğunu gözlemlemekteyiz. Hamileliğin 19'uncu gününde gelişmeye başlayan kalp hakkında 14-16 haftalardan itibaren 'fetal ekokardiyografi' (fetal eko) denilen ultrason aleti ile yapılan taramalarla bilgi alabiliyoruz. Görüntüler 14-16 haftadan itibaren alınabilmekte ancak 20-24 haftalarda en iyi görüntüler elde edilebilmekte ve kesin tanı konulabilmektedir. Yaklaşık 5-30 dakika süren fetal eko incelemesiyle her türlü kalp hastalığı saptanabilmektedir."

FETAL EKO İLE YÜZDE 80-98 TANI KONULUYOR

Uzm. Dr. Doksöz, yapılan çeşitli çalışmalarda fetal eko tetkikinin anne ve bebeğe zararlı bir etkisinin saptanmadığını söyledi. Günümüzde, anne karnındayken bebeğe fetal eko ile doğumsal kalp hastalığı tanısının yüzde 80-98 oranında konulabildiğini bildiren Doksöz, “Büyük damarlardaki çok hafif darlıklar, çok küçük delikler saptanamayabilir" dedi. Risk grubundaki gebelere, çoğul gebelikler ile 35 yaş üzeri gebelere fetal eko önerildiğini kaydeden Doksöz, “Anne karnında saptanan özellikle ritim bozukluğu gibi bazı kalp hastalıkları, anne karnında yapılacak girişimlerle tedavi edilebilir, bazı kalp problemleri içinse doğumdan sonra düzeltilmek amacıyla önlem alınabilinir" diye konuştu.